22.9.2013

Tähän se loppuu

Kun päädyin kirjoittamaan kuumumisesta, niin olin juuri kisaillut tuon hammashirviön kanssa kahdet startit I-HAHin kisoissa Kivikossa. Kisoissa olen ylpeä monesta asiasta, kuten puomin kontakti, lähdöissä odottelut ja se, ettei muurin palikat kolisseet alas. Vauhti oli myös hyvä, jokseenkin hyppytekniikka näytti kehnolta. Paljon hyvääkin siis ja fiilis radalla oli oikeasti tosi hyvä. En jännittänyt keppejä, sillä luotin sen ne osaavan. Vaan ei. Molemmilla kerroilla rukattiin kepit uudestaan, ja sitten ne oli ihan pätevät.

Radat oli hyvin pitkälti mukavia, mutta niinkuin muutkin, kitisin keppikulmasta. Pakollinen ohjaus ennen keppejä tai niiden jälkeen. Ei ollut kauheasti tilaa tulla itse pois keppisuorittajan alta. Siitä ehkä johtuikin mokat, olin liian lähellä ja sillä paloi kiinni. Radat oli peilikuvat toisistaan, eikä oikeastaan mitään esteitä siirrelty. Ansaputki veti monia koiria ja niimpä itse huusin hiukan kovempaa käskyjä, joka selvästi esti tämän homman. Tässä nyt nämä videot, voi huhhu.


Molemmilta radoilta hyllyt, ekalla väärinpäin suoritetusta hypystä (nro15) ja tokalla korjasin puomin kontaktia - vähän turhaan. Jostain syystä olin siinä uskossa, että me hyllytettiin jo (?). Ei saisi koskaan niin ajatella, mutta olen silti tyytyväinen että korjasin. Ja aika pitkään antoi Mikkilä mun korjatakin, ennenkuin nosti kädet raksin muotoon. Mutta, enempää analysoimatta, ihan kivat kisat - joissa näkyy hyvin tuo kuumuminen ja eeeerittäin huonoa ohjausta tällä kertaa. Yritys hyvä kymmenen.

16 kommenttia:

 1. En paljoa agilitystä tiedä, mutta ainakin siitä haluan sanoa plusplusplus sinulle kun et menettänyt hermoja vaan näytit hyvin rauhallisesta vaikka Ruffe kiihtyi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiitos! Siihen olenkkin tyytyväinen, otan itselleni miinuksia jos koira ei osaa, sillä sitten olen pyytänyt liikaa. Eihän se hermostuminen auta, ja kovasti koitan rauhassa olla :)

   Poista
 2. No eihän se nyt kovin pahasti näyttänyt kuumuvan. Tuo putken jälkeinen kohta hieman ehkä ihmetyttää miksei se hypännyt (1:27), mutta muuten nytää ihan normaalilta koiralta, joka voisi olla paljon estehakuisempi ja epävarmuuttaan kyselee minne mennään ja turhautuessaan näykkii yms. Keppejä ei selvästikään osannut kisatilanteessa vaan hakea. Voin tietysti olla pahasti väärässä kun en teidän treenaamista ole pitkään aikaan nähnyt, mutta tältä tuo teidän meno minun silmiini näyttää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä juuri sitä kummaa kuumumista! Lahkeet on kivempia ;) Ohjasin kepeille surkeasti, olisin mielelläni ollut metrin ainakin sivuirtoamisessa, että ois toisella ollut tilaa suorittaa! tätä ei kuitenkaan mahtunut tekemään. Treeneissä ei mitään näistä ongelmista ole (?). Estevarmuutta kaivataan lisää, ja siihen tarvittaisi oikeasti hyviä treenejä & treenikavereita.

   Poista
 3. Eipä mun silmään näytä ihan hirveesti kuumuvan? o.O Tällaisen aloittelevan harrastelijan silmistä oikein sujuvaa menoa, jota on kiva katsella :) Ihan vertailun vuoksi tässä mun kuumakallen episradat videolla: http://lellejakarvakamut.blogspot.fi/2013/08/epistellaan-ekan-kerran-ikina.html. Sanoisin, et sullahan ei oo mitään hätää, eiköhän toi Ruffe vielä tosta tasotu, kun saa itsevarmuutta ja taidot karttuu. Mut Piitusta en mee takuuseen :D Tai ainakin meillä on vielä ihan hitosti töitä tehtävänä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumu eritavalla kuin suurinosa. Ei koskaan hepuloi kentällä, kun sillä on työmodi päällä :) Villikset on kovin erinlaisia aksassa, sen huomaa aina Tytin kanssa touhutessa! Tolla herää vaan paimenvietti aika nopsasti ja mua häiritsee tajuttomasti, kun kuulen ton komennushaukun ja huomaan sen tulevan lahjetta kohti.

   Poista
 4. Ootko miettinyt tuosta lahkeiden napsimisesta vetästä leikin lyhyeen - koira syliin, häkkiin (tai autoon) ja treenit oli siinä. Sit vasta tarpeeksi pitkän hetken päästä (kun oikeasti näyttää rauhoittuvan) pari rauhallista juttua (temppuja, tokoa) jossa sillä ei ole "mahdollisuutta" kuumua?

  Mulla oma koira kuumuu ja käy silloin lahkeisiin kiinni, mutta mä en siedä sitä napsimista. Mulle on aivan sama kuinka kierroksilla se koira on, mutta muhun ei käydä kiinni. Koiralla on tarpeeksi retuutusleluja, repikööt niitä mutta minä ja mun vaatteet pysyy rauhassa. Sain sen just tuolla "koira nappasee, häkkiin, koulutan toisen koiran/ohjaan muiden treenit loppuun, kotiin"-ketjulla napsimisen pois. Kuumuuhan se vieläkin kuin piru alttarilla, mutta mulla ei ole enää mustelmilla jalat ja housut ovat ehjinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en enää nappailua siedä. Tähän on nyt puututtu ankaralla otteella ja onkin jo tuloksia. Toimi pitkään niin, että kun jätti huomioota niin lopetti pelleilyn. Epävarman koiran hommaahan tämä on, ja siitä saa syyttää vain itseä. Häkkiin laittaminen ei valitettavasti tule kuuloonkaan, sillä häkistä on opetettu sille
   niiiiiiiiiiin kiva ja oma turva. Ei siis ole reilua käyttää sitä yhtäkkiä 'rangaistuksena'. Autoon viskaaminen olisi liian kova homma ton päälle, poika siis vihaa autoilua. Eikä mulla yleensä ole autoa käytössä.

   Poista
  2. Jos häkki on turvapaikka ja autoa vihaa niin auttaisiko ihan vain kentän laidalle pistäminen, mielellään mahdollisimman kauas "tapahtuman keskipisteestä"? Ajattelin vain että jos Ruffe kuumuu niin että napsisi pahimmassa tapauksessa hihnansa poikki, siksi ehdotin häkittämistä tai autoon laittoa.

   Poista
 5. Minä en vaan näe tuossa poikkeuksellista, toimintaa häiritsevää KUUMUMISTA, vain hyvin aloittelevan koiran, joka ei etene järin itsenäisesti ja hae esteitä. Kun koira ei tiedä, mitä tehdä, se turhautuu, ja se purkautuu napsimisena. Koiran esteosaaminen ei yksinkertaisesti ole riittävällä tasolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tiedossa, koitetaan lisätä estevarmuutta. Rasittavinta on se, että koiraa etenee erittäin itsenäisesti treeneisse/kaikkialla muualla, kuin kisoissa.

   Poista
 6. Minäkään en kyllä näe ainakaan videolla mitään eritystä kuumumista. Koira on vain turhautunut, kun ei tiedä mitä siltä halutaan. Kuten muutkin ovat jo todenneet, ei Ruffe vielä ole mitenkään erityisen taitava tai estehakuinen koira, joten se turhautuu, kun ei saa sinulta riittävän selkeää ja johdonmukaista ohjausta jota selkeästi vielä tarvitsee. En tiedä mitkä teidän kriteerit puomin suorittamiseen ovat, mutta ainakaan videolla puomi ei kyllä mitenkään hyvä ollut riippumatta kriteereistä, sillä kirjaimellisesti vain hölkkäsi sen läpi. Kepit meni pieleen toisella radalla koska vain rynnit koiran kanssa sisään. Tuomari ei myöskaan voi hylätä teitä ilman syytä. Tuossa nosti kädet kyllä heti kun Ruffe viimein nosti takajalat puomille, mikä kertoisi siitä että teillä on pysäytys käytössä ja näin ollen vahvistaisi sen, ettei ekan radan puomi kyllä ollut mitenkään hyvä. Vauhtiakaan ei ollut mitenkään erityisesti. Oma minini menee kovempaa. Sitä saisitte lisää kun itse liikkuisit etkä vain sipsuttelisi ja kumartelisi. Mutta jos tuo on mielestäsi kuumumista, niin huhhuh. Kuten edelläkin sanottu: se ei vain osaa ja turhautuu kun ei saa sinulta apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin on negatiivinen kirjoitussävy. Kuten aikaisemmin kirjoitin, Ruffen perus etenemä on 3,5m/s. Ei siis mikään päätä huimaava, itse hidastan koiraa kun varmistelen esteitä.

   Videolta ei kuulu se kauhea kuolemakiljunta mikä tosta yleensä lähtee - ihan syystä. Meidän kriteereillä ei niinkään sinulle ole väliä, kun olet ne jo valmiiksi tyrmännyt. En ole väittänyt, että Ruffe suoritti täydellisen puomin tai meni jotenkin älyttömän kovaa. SE teki Ruffeksi hienon pysäytyksen ekalla ja vauhti ekalla radalla oli yli 3,5m/s - eli yli hänen keskivertonsa. Ei Oreniuksen koiria nopeempi, vaan omaa keskivertoaan parempi, näinollen käyttäisin fraasia '' hyvä vauhti'' ?

   Tokalla puomilla koiralta lipsahti toinen takajalka alas, kävin sen korjaamassa, josta antoi hyllyn. Vasen takajalka oli kokoajan puomilla. Itse otin tästä hyllyn, kun halusin puomin korjata, lipsuva yksi jalka puomilla ei kelpaa.

   Vauhti varmasti lisääntyisi estehakuisuudella, ja sillä että luottaisin paremmin. En jätä koiraa yksin suorittamaan, jos en ole varma, että se siihen kykenee. Oman juoksuvauhdin lisääminen saa sen yleensä tulemaan lahkeeseen - tähän ei pyritä. Eikä kisat ole oikea paikka sitä reenailla.

   Tämän enempää ei oikeasti kiinnosta vastata sinulle. Anonyyminä huutelu ja negatiivinen asenne on todella rasittavaa. Käyttäjätunnuksella, tiedolla ja taidolla otan mielelläni palautette, sitä kritiikkiäkin. En arvosta vähättelyä, enkä meidän itsetunnon littausta, olen edelleen tyytyväinen ratoihin ja näin aijon asian pitääkkin.

   Kiitos kuitenkin kommentistasi.

   Poista
 7. Minusta edellinen kommentoija ON oikeassa.

  Ruffe on ihan hyvä koira, ja sillä on kyllä potentiaalia yli nelosen etenemiin, mutta siihen tarvitaan ihan reilusti esteosaamisen parantamista ja ohjauksen parantamista; "kuumumisen" välttäminen taas ei auta. Enkä tarkoita olla inhottava, mutta minä en ole nähnyt Ruffesta vielä yhtäkään videota, jossa olisi näkynyt merkkejä ainakaan minun kriteereilläni hyvästä esteosaamisesta.

  Pitäisin itseäni jo jokseenkin kokeneena harrastajana, ja minun näkemykseni mukaan suurin osa koirista oikeasti osaa "kotona" paremmin kuin kisoissa (vieraat esteet, ohjaajan jännitys...). En IKINÄ saa koirilleni samanlaisia estetaitoja kisoihin kuin mitä ne "kotona" esittävät. Kotikentällä, tutuilla esteillä niiden taitojen pitääkin olla sitten ihan hemmetin täydelliset, jotta ne riittäisivät pk-seudulla kolmosten kisoissa pärjäämiseen...

  VastaaPoista
 8. Minustakin kommentoija yllä on oikeassa ja on hyvä, että joku uskaltaa sanoa asiasta aivan suoraan. Se on totuus ja sinun pitää vain se kestää. Minua hieman huolestuttaa kun olen näitä videoita täällä katsellut, että käsittääkseni koulutat aloittelevia koirakoita HSKH:ssa. Itse en tuolla tietotaidolla kyllä muita lähtisi kouluttamaan.

  VastaaPoista
 9. Nojopas täällä nyt anonymiteetin suojissa tuutataan. Asioista voidaan olla montaa mieltä ja keskustelu saa olla rikasta. Mutta olisi reilumpaa esittää mielipiteensä ihan nimellä.

  T. Anne

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)