18.11.2013

Lihasprojekti edistyy!

Joskus pienen shetlantilaisen elämä voi olla hankalaa. Olkoon sitten syy yli-innokkaan ohjaajan, tai oman rämäpään aiheuttamaa lihasjumia. Useat lihashuollon luennot ja kirjat lukeneena minulla on hyvä käsitys tuon kaverin lämmittelyn perustasta, toteutusta pitää edelleen parantaa. Ruffen selkä jumit alkoivat keväällä, ja liikkuneen nikaman takia pahenivat kesällä. Ruffe kävi joka toinen viikko hieronnassa, ja kesän aikana osteopaattikin tuli tutuksi. Nyt ollaan päästy kerta kuukaudessa hieromaan, ja viime viikolla olikin aikalailla juntturassa selkä. Tähän on simppeli selitys, kisoissa oli A'an kanssa oikein liioiteltu, ja sitä tekikin liian useaan kertaan. 


Keinun ja A'an reeniminen ollaan jätetty suosiolla pois. Ja tämä on jostain syystä nostanut koiran intohimoa näitä esteitä kohtaan. En valita, meillä oli kisoissa mahdottoman hieno ja nopea keinusuoritus. Kaikilla radoilla. A-esteen kanssa pitää vähän katsoa miten edetään. Harjanteen ylihyppivää shetlantilaista en halua kisakaveriksi. Tätä onkin jo hillitty - onneksi kotoa löytyy säädettävä A. Jumit tuntuvat nyt hellittäneen, ainakin kun vertaa keväiseen selkä ongelmaan. Matkamme kuitenkin jatkuu hierojan kanssa, kerta kuukaudessa tapaillaan. Osteopaatti onkin varattu tämän kuun lopulle, joka saa arvioda, miten hyvin nikama on pysynyt aloillaan. Toivottavasti on pysynyt, ja kyse on enää perinteisistä jumeista, joita on huomattavasti helmpompi hoitaa.

Lepopäiviä on sekä lihasten, että kuumumisenkin takia lisätty, ja vau mitä tuloksia onkaan saatu. Koira on kisoissa ihan mieletön ja nollia olisi jo iso läjä, ellei kaksijalkainen säheltäisi. Ei haukuta lähdössä, ei roiskita kontakteja, eikä käydä ohjaajaan käsiksi kertaakaan, edes treeneissä. Sekä uudenlainen palkkaus, että uudet menetelmät ovat toimineet siis mainiosti. Meidän kisoihin valmistautumiseen on tullut selvä rutiini, joka sopii meille molemmille. Kisoja edeltävä päivä on täysin vapaa, lepopäivä vailla vertaa. Tätä edeltävä päivä pitää sisällään tunnin uinnin, ja temppujen tekoa. Toimii meilla mainiosti, eikä koira ole koskaan ollut näin rento. Me ollaan löydetty oma tyylimme, vaikka se aikansa kestikin. Viime kisoista tarttui mukaan meidän lihasprojektiamme edistävä ystävä. Vihdoin ja viimein BOTTI. Olin ihan onnesta soikeana, kun löytyi oikean kokoinen ja vielä kisa-alennuksilla. Hintaa jäi vähän ylitse kuudenkympin ja säästöä tuli yli kympin verran. Nyt onkin loimea pidetty kuuriluontoisesti. Treenitilanteissa, kisoissa ym. Myös autossa. Selkäjumivaivaisilta sain ihanasti vinkkejä hoitoon botin avulla. Tunti päivässä, aktiviteetin jälkeen, ja voila. Tämä ennalta ehkäisee jumeja. Hitto että on kätevää, koira saa takin lenkin jälkeen niskaansa ja nukahtaa lämpöön enemmän kuin tyytyväisenä. Koko tunnin pötköttää ja tämän jälkeen venyttelee enemmän kuin tarve vaatii. Kovin tyytyväinen olen ollut, jo näin parin käyttökerran jälkeen. Ensi hieronnassa nähdään, miten on vaikuttanut!


Onneksi omista käsistä on hieromaan ja paikantamaan jumeja. Tästä saan kiittä meitä opettanutta Opaskoirakouluttajaa, meidän hierojiamme, ja osteopaattiamme. Kaikki ovat olleet hirmu auttavaisia ja opettaneet minulle kädestä pitäen käden asennot, joilla en voi koiraa rikkoa. Hyvissä mielin olinkin, kun hieroja viimeksi tokaisi, ettei seuraavalla hieronna ole kiirettä, osaathan sinä itsekin. Sydäntä lämmittävää ja mieltärauhoittavaa kuulla, että minun hieronnoista on apua toiselle. Nyt tuumasta toimeen, ja hieronta matolle.
Mitä teidän lihashuoltoon kuuluu?
Vuosittain, kuukausittain, viikoittain tai päivittäin. 

13 kommenttia:

 1. Lihashuolto on hirmusen mielenkiintoinen aihe! :)

  Täältä löytyy aktiivinen paimenpentu, jolla on paha tapa teloa itseään joka paikkaan. Nikamien paikoiltaanmenot/jumit ovat johtuneetkin pitkälle liukastumisista. On hienoa nähdä kuinka koko koiran olemus hoidon jälkeen muuttuu (ja voi taas syyllistää itseään siitä, miksei huomannut merkkejä aikaisemmin). Me käytiin myös tänään (hierojamme suosittelemana) shoppailemassa BOT -verkkoloimi, joka varmasti tulee olemaan käytössä niin ennen-jälkeen treenien kuin kuuriluontoisena. Hierojalla käydään noin joka toinen kuukausi, osteopaatille nyt toinen aika varattuna. Jatkossa tulee myös olemaan säännölliset huoltovälit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että ihmisiä kiehtoo lihashuolto! Oi niitä aikoja, kun lämmittelyistä ei ollut vielä puhettakaan. Onneksi on agilityssa ja muissakin lajeissa moni muuttunut :)

   Meilläkin toi verkkoloimi oli harkinnassa, mutta. Pitää olla säänkin kestävä, kun talvikeleillä ei verkollinen riitä + sateen suojaakin kaivattiin. Mistäs kävitte omanne hakemassa? :)

   Poista
 2. Meillä käydään säännöllisesti hierojalla. Vielä toistaiseksi hieroja on kuitenkin joka kerralla todennut että erinomaisessa kunnossa ollaan eikä jumeja juurikaan ole. Silti on mukava oman mielenrauhankin takia käydä sielä hierojalla. :) Lisäksi mä sain kans just hommattua kans molemmille koirille BOTit! Ja no tottakai hyvät alku- ja loppuverkat kuuluu meidän lihashuoltoon ihan joka lajissa. Nykyään ei edes tokoilla ennen kevyttä lämmittelylenkkiä ja verryttelyjä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! :) Osalla koiralla pysyy hyvä lihasterveys todella helposti. Harmillisesti mulla tämä kaveri eritätin jumiherkkä. Pieni muksahdus leikkiessäkin näkyy seuraavana päivänä :/ Onnittelut siis oivista karvaturreista.

   Poista
 3. Meillä käytetään toisella kranio-sakraali hoitoa joka on saanut koiran useaan otteeseen takaisin kisa ja treni kuntoon hoitaja tulee silloin kun koira näyttää jäykältä, hierontojen välissä pidetään aina väh 3vk.. kannattaa kokeilla:) toinen hierotaan perinteisesti kun näyttää jäykältä..
  On upeaa kuulla että olet ottanut koiran tilan huomioon reenatessa, monille ei tulisi mieleen loiventaa Aata tai vähentää Aan ja keinun treenaamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän hieroja tarjoaa myös kraniosakraaliterapiahoitoja, ja akupainantaakin. Näitä sovellellen saadaan aina suhteellisen hyväään kuntoon - hetkeksi. Meillä on vielä töitä edessä, että pysyy kaveri hyvässä kunnossa jatkuvasti.

   Kiitos! Aina mennään koiran ehdoilla, eikä mulla muutenkaan ole kova hinku treenata lavantappo esteitä, kuten A. Varsinkin kun noi pysäytyskontaktit omillani on.

   Poista
 4. Meillä on vieläkin botti ostoslistalla mutta en vielä tiedä missä pystyisi kokeilla ja saada vähän alennuksella... :P
  Myös tarkoitus olisi käydä nyt hierojalla jos hyvä paikka löytyy, samoin uimassa tullaan tässä lähi viikoilla käymään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa :) Kokeilupaikat on harvassa, mutta ainakin juuuuri vantaan puolella Horzessa on kokeilumahdollisuus, osoitteena Martinkyläntie 67, Vantaa. Aika saman hintaisia ovat joka paikassa,
   kympin saa parhaillaan säästettyä kisaostoksissa :)

   Tervetuloa vain, inolla odotellaan ! Kannattaa ajoissa varata aikaa, on meinaan suhteellisen täyttä, kun alkaa nämä inhottavat lenkkikelit.

   Poista
 5. Ihana opaskoirakouluttaja, Tassutaiturien Janne. Janne kävi testaamassa aikoinaan Sohvin pennut. Ja käsitteli nassikoita niin upeasti, että olimme kasvattajan kanssa sulaa vahaa :D
  /Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janne on! Hänen hierontakursseilla aina yhtä mukava käydä, samoin ruokintaluennoilla. :) Oi että, voin vain kuvitella.

   Poista
 6. BOTin teho perustuu jatkuvaan käyttöön, eli sitä pidetään vähintään 8 tuntia päivässä kahden viikon ajan, jonka jälkeen ollaan kaksi viikkoa ilman. Eli silloin tällöin käytettynä siitä ei ole apua. Ja tiedän tämän, sillä olen ollut vuosia tekemisissä tämän tuotteen kanssa. Sen käyttöön tulee myöskin totutella pikkuhiljaan sillä alkuun se saattaa kipeyttää lihaksia, eikä sitä suositella heti pidetävän pitkiä aikoja kerrallaan. Mutta jos pidät sitä vain silloin tällöin, ei siitä ole mitään hyötyä. Samoin kuin jos sitä käyttää jatkuvasti, laskee teho myöskin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BOTti experteillä oli molempia soveltava käyttäehdot. Päivittäin väh. Tunti. Ja kerran viikossa 8h. Llihasten lepopäivä. Samaten käytettävä lämmittelyissä ja jääähdytelyissä, autossa ja odotellessa :)

   Viikoittaiin ja jokapäivä on käytössä. Fyssari / lääkäri ja botti expertti suunnitellut meille toimivan kaavan :) tehoa siis kyllä löytyy.

   Poista
  2. Vielä lisätäkseni, että ohjeistuksessa 3 vk kuuria, sitten viikon tauko. Ja kun huomaa lihasten lopettaneen jännittämisen, voi vaihtaa 2 vk bottia ja 1vk taukoa. 2viikon tauko ottaisi kaikki tulokset takaisin nollaan.

   Poista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)