16.11.2013

Uimareita erinlaisia

Viime viikolla oli kauan odotettu Etelä-Suomen shelttien uimapäivä. Tilaa oli varattu kahdeksi tunniksi, ja yhteensä seitsemälletoista shetlantilaiselle. Muutama kuitenkin puuttui, joten uintiaikaa jäi vielä enemmän kuin oli ajateltu. Koitan tähän postaukseen tiivistää ajattelua uimisesta ja paimenien uimisesta noin yleensä. Koitan pysyä pois ammattitermeistä ja vaikeista käsitteistä, että tästä olisi tuleville uimamaisterien omistajille apua ja iloa. 


Meillä käy useita erirotuisia paimenkoiria, ja näänkin kymmeniä koiria päivittäin. Jokaiseen päivään mahtuu hankalampia ja helpompia uimareita. Hankalimmaksi olen kokenut rodut joille uiminen ei ole luontaista. Kuten esimerkiksi vinttikoirat ja muutamat molossirodut. Ajan kanssa on kuitenkin oppinut ymmärtämään heidän näkemystään vedestä, ihan elemetti tasolta. Josta päästäänkin paimenten ajattelumuottiin. Paimenille uiminen ei ole luontainen, muttei luonnonvastainen toiminto. Sheltti on tasapainoinen neliöön menevä koira, jonka on rakenteen puolesta helppo uida. Tähän luokkaan eivät kuulu esimerkikis ranskanbulldogit, jotka etupainoisina uppoavat ilman liivenä alta aikayksikön.

Paimenet ovat oppivaisia ja omaksuvat asioita nopeasti. Useimmille ei tarvitse kuin kerran homma näyttää, ja sitten ne jo kokeilevatkin tarjota erinlaisia variaatiota viimeisimmäksi opitusta asiasta. Tämä heijastuu hyvin uinnissa. Osa uimareista meni ensimmäisen kierroksen jälkeen omatoimisesti ja valtavan pätevästi. Muutama kaveri otti kahden toiston jälkee ohjat omiin käsiinsä, ja suoritui uinneistaan yhtä hienosti. Tietenkin porukkaan mahtui herkkämielisiä karvakorvia, jotka tarvitsivat erinlaista huomiota vedessä, kuin rohkeammat kaverit.


Nämä ujommat, niin sanotut '' hiljaiset oppilaat '' ovat kaikista helpompia tapauksia. Ne luottavat minuun vedessä välittömästä, läheisyyden kaipuun merkeissä. Ne hakevat turvaa ja sitä aina varmasti saavat. Näiden kaverien vastakohta on rämäpää uimarit. Pieneen paniikkiin menneet räpiköivät koirat ovat hankalempia. Ne eivät halua tukeutua uittajaan, eivätkä kykene vielä luottamaan ohjaajan antamiin ohjeisiin. Räpiköinnin ansiosta tulee vettä naamalle, jolloin paniikki nousee ja räpiköinti lisääntyy. Onneksi tämän oravanpyörän voi rikkoa uintiasentoa muuttamalla, mitä nähtiinkin paljon päivän aikana.

''Ei meidän murre tarvitse liivejä, kyllä se ui''. Joudun aina olemaan erimieltä tämän lauseen kanssa. Jokaiselle koiralla allas on uusi ja hämmentävä kokemus. Ja jokainen tarvitsee ohjastusta aluksi. Allas ei vastaa järven luomaa uimakokemusta, tai sen antamaa tunnelmaa. Allas syvenee nopeammin, ja reunat estävät äkkinäisen pois pääsyn. Liivien ansiosta voin ohjailla koiraa helmpommin, koiraa hermostuttamatta. Jokainen kun ei pidä karvoissa roikkumisesta, tai vieraan ihmisen kosketuksesta. Näin ainakin minä ja koirat, olemme kokeneet asian.


Uinti tekee hyvää ihan kaikille. Nuorimmat uimarit tällä kerralla olivat kuusi kuukautisia. Nämä kaverit uivat äärettömän hyvin ja oppivat nopeasti altaan salat. Tämän ikäisten pentujen opettaminen uimariksi on helppoa, ja kaikille palkitsevaa hommaa. Talvipennun on vaikea oppia uimariksi seuraavana kesänä, kun ei ole koskaan vettä nähnytkään. Siksi kannustan pentujen tuomista meille uimaan, jolloin voidaan taata positiivinen kokemus vedestä, uinnista ja meistä oudoista mustiin pukeutuneista neitokaisista.

Päivän vanhin uimari sulatti varmasti kaikkien sydämmet. Uimaan tullut mumma oli jo ehtinyt 15 vuoden ikään saakka. Entinen intouimari oli erittäin mielissään päästessään polskimaan, ja vaikka vauhti oli hidastunutkin puoleen, oli silti kunnioitettavan hyvässä kunnossa ikäisekseen.


Meillä käy pääsääntöisesti kahdenlaisia uimareita vakioasiakkaina. Intouimareita ja nautiskelijoita. Intouimareihin luen kaikki vesihullut, pallohullut ja muuten vaan kaikesta innoissaan olevat hurmurit. Nautiskelijoihin sulkeutuu pennut, vanhukset ja kuntoutettavat koirat. Tietenkin lisäksi löytyy miljoonia erinlaisia uimareita, aina näistä intoilijoista vesikammoksijoihin. Intouimarit tulevat ovesta sisälle kaaaauhealla vauhdilla ja piipittävät suihkussa odottaen altaaseen pääsyä. Kun remmin klipsi vihdoin aukeaa, lentää koira altaaseen (pallon kanssa tai ilman). Kierroksia nostattavaa liikuntaa, joka kuluttaa hirmuisen määrän koiran energiaa.

Ja sitten on nautiskelijat. Sisälle sipsuttavat kaverit, jotka kuuliasesti seuraavat omistajia altaille. Uivat allasta ympäri omistajien pyytäessä tai liinassa kulkien. Useimmat nautiskelija uimarit vihaavat ramppia, mutta rakastavat uinnin tuomaa rentoutusta. Uinnin loputtua nämä kaverit venyttelevät maireasti ja nukkuvat koko matkan kotiin oikein tyytyväisenä.

Se miten sinä käyttäydyt altaalla, vaikuttaa koiraan ja sen tulkitsemiseen usein vaaditaan uittajaa. Halusitpa sitten minkälaisen uimarin tahansa, pallon hakian, seura uimarin, rämäpää loiskijan, tai lihashuollon taitajan, on syytä keskustella asiasta uimalan henkilökunnan kanssa. Kukaan ei varmasti toivo rinnalleen tärisevää pikkaraista tai rääkyvää vesihullua. Tähän kaikkeen voi vaikuttaa yhdellä uimaopetus kerralla, ja toivonkin, että tämän ihmiset ymmärtäisivät. Koirien parastahan me kaikki ajattelemme! 


Toivottavasti teillä kaikilla oli hauska ja opettavainen reissu meidän uimalassamme. Kaikkia teitä mielelläni näkisin uudestaan, ja useamminkin. Näissä tunnelmissa toivotan teille ihanaa viikonlopun jatkoa ja tsemppiä uimaharrastuksen pariin! Kiitos vielä paikalla olleille, ja erityiskiitos tapahtuman kuvanneelle Hanna Pietiläiselle.

24 kommenttia:

 1. Miten koirauimalassa toimitaan, jos uimaan tulee arempi/varautuneempi koira? :) Mietin kun Netta on vähän sellainen ja järven rannassa on opetettu uimaan ihan houkuttelemalla, mutta Netta ui uintisyvyydeltä heti rantaan, ja koirauimakoulussa meille suositeltiin ettei viedä väkisin veteen, mutta on vähän pattitilanne tuon jutun suhteen. Varsinkin kun kesällä ei monta kertaa ehdi käydä uittamassa koiria :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katson jokaisen koiran kanssa tilanteen mukaan oikean lähestymistavan. Vasta altaalla voin sanoa, mistä homma on kiinni. Pelkääkö koira oikeasti vettä, elementtinä vai aavuutena. Jännittääkö sitä vain uusi ja ihmeellinen ym. Ja siis missään tapauksessa ei saa viedä väkisin veteen. Uimalalla pääsisi hallitusti opettelemaan uimista, ja sen osaaminen saisi koiran itsevarmasti lähtemään uimaan luonnonvesissäkin. Kuinka kaukana uimaloista te asustelette? :)

   Poista
  2. Aivan :) Kiva tietää että koiran mukaan valitaan lähestymistapa. Asutaan Joensuussa että kovin lähellä ei koirauimaloita taida olla :/ Ehkä onni suosii jos kahden vuoden päästä pääsen Helsinkiin opiskelemaan :)

   Poista
  3. Voin vain puhua omasta puolestani :) Toivon, että muuallakin uittajat ymmärtävät arkoja, pelokkaita, agressiivisia ja niitä ystävällisiäkin koiria.

   Toivotaan :) Etköhän jonkin tekosyyn helsingin reissulle löydä !

   Poista
 2. Voi ei miten multa on tällänen uimapäivä mennyt ohi! :( Pitää tuoda meidän shetlantilainen kyllä joku kerta treenaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imoittautuminen täyttyi jo kymmenessä tunnissa, joten en ihmettele että meni osalta ohi :) Pentu-uimakoulu ei kuitenkaan meillä maksa kuin vain 22,50€, joten tulkaa ihmeessä pulahtamaan? Loistavassa iässä olisi pentunen näillä paikkeilla, noin oppimista ajatellen.

   Poista
  2. Ai niin, ja sitä piti kysyä, että noi uimaliivit ilmeisesti on erilaiset kuin perus pelastusliivit? Meiltä löytyy omat pelastusliivit, mutta niillä ei vissiin ole yhtä hyvä uida, kuin ihan uimiseen tarkoitetuilla liiveillä?

   Poista
  3. Riippuu liiveistä :) Ota ihmeessä mukaan, niin katotaan miten sopii tähän tarkoitukseen. Näitä on niin moneen lähtöön.

   Poista
 3. Meillä toinen lapinkoiristamme taitaa lukeutua näihin intouimareihin. Tosin eihän sitä tiedä kuinka erilaista meno olisi altaalla, mutta ainakin luonnonvesissä se on hurja vesipeto. Ois niin mahtavaa, kun pääsis tuomaan omat hurtat koirauimalaan, mutta kun ei tässä lähistöllä semmoista ole. Harmittaa kyllä kovasti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intouimarit tottuvat todella nopeasti altaaseen, onhan vesi niin mukavaa :) Missä kaukana te majailette? Tällä hetkellä toiminnassa taitaa olla meidän ja Hyvinkään uimala, muut ilmeisesti lopettaneet.

   Poista
  2. Itseä on houkuttanut tuon 6 kk pennun uimaan vieminen, kun kesällä ei kertaakaan ehditty ja seuraavaan kesään on vielä piiiitkä aika. Asutaan Tampereella ja aloin etsiä tietoa koirauimaloista joskus tässä syksyllä, ja löysinkin: Nokialla on koirauimala avannut ovensa myöskin (http://www.koirauinti.com/). Tän jutun perusteella houkuttaa toi uinti entistä enemmän... :)

   Poista
  3. Aivan! Tämän uutuuden olinkin unohtanut. Uittajaa en tunne lainkaan, enkä vielä ole paikan päälle ehtinyt. Koko uintihomma perustuu ammattitaitoiseen uittajaan ja vankkaan taustaan koirien kanssa :) Kannattaa käydä ensin itse paikan päällä tutustumassa koiran kanssa, niin uittajaan kuin rakennukseenkin. Näin saat myös itse varmuuden uittajan sopivuudesta juuri sinun koirallesi, ja koirasi mielipiteen kloorivedestä selväksi :) Niin on kivempi lähteä luottavaisena ja tietoisena uintikokemusta kohti.

   Poista
  4. Me majaillaan valitettavasti niinkin kaukana kuin Kokkolassa ja eipä siis taida lähimainkaan löytyä noita uimaloita. Ois kyllä hienoa jos tännekkin päin saataisiin koirauimala vielä joskus :)

   Poista
 4. mitä pitäis mennä opiskelemaan että pääsis tuollaiseen ammattiin? Mun mielenkiinto heräs nimittäin tätä ammattia kohtaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ei valitettavasti kouluteta koiranuittajia. Tähän ammattiin vaaditaan erittäin vankka kokemus koirien kouluttamisesta, ja käyttäytymisestä. Koirapsygologian osaamista vaaditaan päivittäin :) Uimaloita suomessa ei ole tällä hetkellä kuin kaksi, joten töitä ei pitkälle riitä.

   Poista
 5. Paljonko tuo puoli tuntia maksaisi uittajan kera? Meidän on pakko tulla käymään sielä Emman kanssa!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kokoiselle kaverille, 48 €, uimaopetuksen kera :) Mikäli homma toimii, niin omatoimisen vuoron hinta on vain 28€ :)

   Poista
 6. Pakko korjata - kaverin Ranskanbulldoggi uros ui kyllä ihan hyvin ilman liivejä. Se on oppinut uimaan meressä eikä pelkä tyrskyjä. Toki sen uintitekniikka ilman liivejä ei ole paras mahdollinen, mutta sinänsä ei koiraa itseään haittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uimatekniikan puutos ilman liivejä on koiran kannalta ehdottoman huono asia. Tämä kehittää vääriä lihaksia, 'ylitehokkaasti' joka voi aiheuttaa vakavia jumeja, sekä lihasrevähdyksiä. Väärä uima-asento johtaa epätasaiseen lihastenkäyttöön ja virheelliseen koordinaatio kykyyn. Suosittelen liivien pitämistä, jos tämä pitää asennon oikeassa linjassa! :)

   Poista
 7. Kiitos vielä uinti-iltamasta uittajalle! Oli luottavainen olo tuon meidän pikkuräpiköijän suhteen, kun olit ohjaamassa altaassa sitä. Ja aika hyvinhän jo homma lähtikin sujumaan. Tullaan varmasti Mysin kanssa uudelleen uimaan, tarkoitus olisi ehtiä vielä ennen joulua.

  Linkitin tämän kirjoituksesi omaan blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiitos teille! Mysi oli äärimmäisen pätevä pikku-uimari ja oppii varmasti nopeasti homman nimen :) Ihanaa, että teitä pääsee uudelleen uittamaan. Joulun aikoihin ollaan muutama päivä kiinni, joten ennen joulua onkin parempi tulla - niin ollaan varmasti auki.

   Kiitos linkittelystä, ja kaunis kiitos luottavaisuuden mainitsemisesta. Tämä on minulle ensiarvoisen tärkeää :)

   Poista
 8. Noista liiveistä ja tekniikoista sun muista, meidän seropi tykkää mahdottomasti uimisesta :) Se ui myös tosi rauhallisesti ja osaa käyttää peräpäätään toisin kuin esim. Netta :D on kyllä mukavaa katsoa kun koira nauttii uimisesta.

  Onko koirauimalassa jotain sääntöä liivien suhteen, että millaiset pitää olla vai saako olla omat ja jo aiemmin ostetut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa olla omat, ja koiralle yleensä näin mieluisampi. Uimalassa voi sitten arvioda, ovatki liivit uimisen kannalta sopivat vai eivät. Etukäteen vaikea sanoa, koiran kokoa ja liivien kokoa, ja rakenneseikkoja tietämättä :) Uimalassamme on liivejä kaikenkokoisille, jos omat eivät olekaan passelit.

   Poista
  2. Okei :) Pidetään koirauimala mielessä jos satun lukion jälkeen pääsemään toiselle paikkakunnalle opiskelemaan :D

   Poista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)