Mun sähköposti tulvii viestejä, jotka kaikki alkavat samalla kysymyksellä. ''Oikeestikko heittelet koiralle frisbeetä, ja kutsut sitä harrastukseksi?''. Nyt palautan siis maan tasalle kaikki valio titteleiden perässä juoksijat, harrastaa voi ilman virallisia kisatuloksia, no offence. Ja tämä on myös teille aidosti lajista kiinnostuneille toivottavaasti hyvä teksti. Tuon ilmi tässä ensimmäisessä osassa: Koirafrisbee #1 (kilpailumuodot ja säännökset) esiin edellä mainittuja. Tekstissä siis Suomen Frisbeekoirajärjestön sivuilta kisasääntöjä ja muita ohjeistuksia. Aloitetaan kuitenkin tällä eniten vakuuttavalla videolla. Video jenkkilästä, huippu frisbeekoutsin omaa videota, koirien temputtelusta, kera vaimokkeen. Tässä esiintyy yleisimmät heittotekniikat ja niiden variaatiot. Videolla erikokoista koiraa ja ohjaajaa, kaikilla yhtä hauskaa! Alla suomessa tunnetuimmat kisamuodot, videoilinkkeineen päivineen. NAUTTIKAA!
Koira Frisbeen alalajit, sekä kilpailumuodot.
USDDN - U.S Disc Dog Nationals
USDDN eli U.S Disc Dog Nationals on yksi koirafrisbeekilpailuiden kattojärjestöistä. Ensimmäiset USDDN:n kilpailut Suomessa järjestettiin vuonna 2014 Siuntiossa. Järjestö perustettiin vuonna 2000 Yhdysvalloissa ja sen kilpailuja on nykyään ympäri maailmaa. Kilpailuformaatti on erittäin suosittu mm. Espanjassa.Lajeja USDDN:lla on kaksi
- Super Open freestyle
- Super Pro Toss & fetch.
Kilpailu käydään suorakaiteen muotoisella alueella, joka on jaettu eri alueisiin. Mitä kaukaisemmassa alueessa koira saa kiekosta kopin, sitä enemmän pisteitä tulee. Pisteitä on aikaa kerätä 90 sek (puolitoista minuuttia). Alueita on viisi. Jokainen on kymmenen jaardia (eli noin 9,14 m). Ensimmäisestä alueesta ei saa yhtään pisteitä, toisesta yhden, kolmannesta kaksi jne. Kaukaisimmasta alueesta saa neljä pistettä. Jos koira nappaa kiekon kaikki tassut ilmassa, se saa ylimääräiset puoli pistettä. Jos koira nappaa kiekon keskelle kenttää piirretyssä bonusalueessa, saa se ylimäääriset puoli pistettä. Heittoja saa tehdä niin monta kuin haluaa aikarajan sisällä, mutta parhaat viisi lasketaan.
Näin maksimipistemäärä on 25. Jos kiekko on lähtenyt kilpailijan kädestä ennen kuin aika loppuu, heitto lasketaan mikäli koira saa sen kiinni. Kilpailija voi aloittaa heittämisen kummasta tahansa suorakulmion päästä, mutta suuntaa ei saa enää vaihtaa sen jälkeen.Video tästä alalajista löytyy, tästä linkistä! Clikclikc.
Näin maksimipistemäärä on 25. Jos kiekko on lähtenyt kilpailijan kädestä ennen kuin aika loppuu, heitto lasketaan mikäli koira saa sen kiinni. Kilpailija voi aloittaa heittämisen kummasta tahansa suorakulmion päästä, mutta suuntaa ei saa enää vaihtaa sen jälkeen.Video tästä alalajista löytyy, tästä linkistä! Clikclikc.
Super Open freestylen säännöt
Kilpailijoilla on kaksi minuuttia (120 sek) aikaa esittää koiransa kanssa freestyle-esitys, jonka he ovat saaneet valmistella etukäteen. Freestylea käydään ensin yksi kierros, jonka jälkeen heitetään toss & fetchiä. Freestylen toss & fetchissä ei ole bonusaluetta, josta saa puolikkaan ylimääräisen pisteen. Jos osallistujia on paljon, kymmenen parasta pääsee jatkoon kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen. Viimeinen kierros on taas freestylea. Maksimipistemäärä yhdelle freestyle-esitykselle on 40 pistettä. Jokaisesta pisteytyksen osa-alueesta voi saada maksimissaan kymmenen pistettä.
Freestylessa pisteytetään neljä eri asiaa esityksestä: koira, ohjaaja, koirakko ja toteutus. Koiran pisteytyksessä otetaan huomioon koiran saalisvietti (kuinka kovasti koira keskittyy kiekkoihin ja miten keskittyminen säilyy esityksen aikana), nouto (eli miten koira pystyy nappaamaan kiekkoja kiinni, miten se jahtaa niitä ja miten se palauttaa ne), atleettisuus (eli koiran kehon hallinta esityksen aikana) ja grippi (eli miten koira pitää kiekkoja suussaan, ei liian löysä tai liian tiukka ote).
Ohjaajan pistetyksessä otetaan huomioon kentän käyttö (kenttää tulisi käyttää laajasti), heittojen monipuolisuus, kiekkojen hallinta (eli miten ohjaaja käsittelee kiekkoja, onko kiekkoja aina ohjaajan saatavilla, käyttääkö ohjaaja paljon aikaa kiekkojen nosteluun jne.) ja liikkeiden välinen sujuvuus.Koirakon pisteytyksessä valitaan neljä parasta liikesuoritusta seuraavista liikkeistä: kaksi overia, kaksi vaultsia, multiple, syliinhyppy, koirakon yhteinen liike (esim. pujottelu jalkojen välistä), liike, jossa koira ohittaa ohjaajan ainakin kahdesti suorassa linjassa, ja liike, jossa koira liikkuu siksakkia ohjaajan edessä, sivulla tai takana.Toteutuksessa lasketaan, kuinka monta kiekkoa koira on napannut kiinni, ja lasketaan koppien prosentuaalinen osuus kaikkien esityksen heittojen määrän suhteen.
Jos koira on vaarassa, voidaan koirakolta vähentää pisteitä. Jos pisteitä vähennetään enemmän kuin kuusi, on koirakko hylätty. Pisteitä voidaan vähentää mm. jos koira laskeutuu naamalleen tai vääntelehtii ilmassa kummallisesti.
SKYHOUNDZ
Skyhoundz on vuonna 2000 perustettu yhdysvaltalainen koirafrisbeeorganisaatio. Suomessa on järjestetty Skyhoundzin kisat vuonna 2013 ja ne olivat samalla ensimmäiset koirafrisbeekilpailut täällä. Organisaation kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa ja se on erittäin suosittu kotimaassaan sekä mm. Meksikossa.Skyhoundzilla on monia lajeja, joista kolmea ensimmäistä on kisattu myös Suomessa.
- Freestyle
- Distance & Accuracy (eli D/A)
- Xtreme Distance
- (Bullseye)
- (Spot Landing)
- (Time Trial)
Koirakolla on 60 sekuntia aikaa kerätä pisteitä timantinmuotoisella kentällä. Kenttä on jaettu alueisiin, joista saa pisteitä. Mitä kauempaa koiraa saa kopin, sen enemmän saa pisteitä. Ensimmäisestä alueesta ei saa pisteitä, toisesta alueesta saa yhden, kolmannesta kaksi, jne. Kauimmaisesta alueesta saa viisi pistettä. Jos koira nappaa kopin kaikki tassut ilmassa, saa se puolikkaan ylimääräisen pisteen.
Kaikki alueen sisällä napatut heitot lasketaan. Jos kiekko lähtee ennen ajan loppumista heittäjän kädestä, se lasketaan, mikäli koira saa kopin. Kilpailija voi aloittaa heittämisen mistä tahansa päästä, mutta heittosuuntaa ei saa vaihtaa kesken kaiken. Kilpailussa D/A:ta heitetään kaksi kierrosta.
Video tähän lajiin liittyen, linkistä. Clickclikc!
Xtreme Distancen säännöt
Tavoitteena on heittää mahdollisimman pitkälle, niin, että koira saa kopin. Aikaa on 90 sekuntia (puolitoista minuuttia). Kiekon on ylitettävä lähtölinja ennen koiraa. Pisin heitto voittaa. Naisille ja miehille on eri sarjat, samaten pienet koirat kisaavat omissa sarjoissaan. Myös eri painoisille kiekoille on omat sarjansa joko naisten tai miesten sarjassa. Kiekot ovat joko kevyitä (alle 85 g), keskipainoisia (85-110 g) tai painavia (yli 125 g). Pienten koirien kiekkojen on painettava alle 85 g.
Lajista videota, täällä. Clickclikclick!
Freestylen säännöt
Koirakolla on maksimissaan 90 sekuntia (tai vähintään 60 sekuntia) aikaa esittää ennalta harjoiteltu esitys. Freestylekilpailussa käydään ensin yksi kierros freestylea, sitten yksi kierros D/A:ta ja viimeinen kierros freestylea. Jos osallistujia on paljon, kymmenen parasta pääsee viimeisell kierrokselle.
Maksipistemäärä yhdelle freestyle-esitykselle on 40 pistettä. Kaikkien kierrosten pistemäärä lasketaan yhteen lopullisia tuloksia varten.
Freestylessa pisteytetään jokainen osa-alue yhdestä kymmeneen PAWS-pistemenetelmän mukaan. Presentation eli esiintyminen. Esiintyminen on sujuvaa, liikkeiden väliset siirtymät sujuvat , ohjaaja hallitsee kiekkoja hyvin ja koregrafia on mielenkiintoinen.
Athleticism eli atleettisuus. Koiran kehonhallinnan on oltava hyvää ja sen nopeutta, hyppyjä sekä intensiivisyyttä arvostellaan. Wow!Factor. Koira tekee vaikeita liikkeitä hyvin tai ohjelmassa on uniikkeja liikkeitä. Success eli onnistuminen. Miten hyvin koirakko onnistuu liikkeissään. Success-kategoria vaikuttaa koko pisteytykseen.
Videota freestylestä, tässä. Click!
KMARCH
KMARCH
KMARCh on Euroopassa kehitelty koirafrisbeeformaatti, jonka tarkoitus on rohkaista kaikenlaisia koirakoita kisaamaan. KMARCh on leikkimielinen ja tarkoituksena on pitää hauskaa. Vuoden 2014 kisat olivat varsinkin nuorille koirille ystävälliset. KMARCh tulee sanoista Katy Miller And Ruckus Challenge. Kilpailuformaatti on kunnianosoitus Katy Millerille, joka oli Euroopassa uraanuurtava koirakiekkoilija.
Suomessa tulee olemaan ensimmäiset KMARCh-kisat vuonna 2015 !
KMARChissa on monia lajeja, joista osallistuja saa valita, mihin osallistuu. Kaikissa kisoissa on luokat niin pennuille, noviiseille, kokeneille, pienille koirille ja pareille. Kisoja on enintään viisi ja niistä saadut pisteet lasketaan yhteen lopputuloksen saamiseksi. Neljä lajia pysyy aina samana, mutta yhden lajin päättää aina järjestävä seura.
Lisätietoja KMARCh lajeista tulossa pian Suomen Frisbee järjestön sivuille.
Tässä siis kaikki suomessa tunnetut kisamuodot, lähteenä toiminut useampi sivu. Ennnen kaikkea tietoja löytyy hyvin Suomen Frisbeekoira yhdityksen sivuilta. Joissa kannattaakin vierailla! Toivon, että tällä saatu lisää tietoisuutta frisbeeharrastuksesta! Lisää kiekkopäivityksiä tulossa, turvallisuudesta, omista kokemuksista ja tarinoista, ilmiöstä ja kiekoista, ja kaikesta maan ja taivaan väliltä.
Etenkin frisbeen opettamisesta/aloittamisesta oli paljon kiinnostuneita, joten toivonkin, että laitatte kommentteihin reipaasti omaa mieltä vaivaavia kysymyksiä tulemaan! Toivon voivani näissä auttaa, ja kysymyspostaus tästä itsensä poikii.
Itseä kiinnostaisi kovasti aloittaa bortsun kanssa, mutta ollaan vähän sormi suussa, että miten? Miten olisi hyvä aloittaa koirafrisbee? Bortsu, Nila on jo valmiiksi aika frisbee hullu koira ja hakee mieleellään heitettäessä, mutta se on vain semmosta noutoa. Miten olisi hyvä opettaa kopit tai frisbeen kopin ottaminen? Mimmoiset frisbeet on parhaat tähän lajiin? Mitä pitää huomioida alku vaiheessa? Mitkä on yleisimpiä virheitä mitä aloittelija tekee? Nämä kysymykset on muun muassa askarruttanut mieltä :D niin ja onko chihuahualle sopivan kokoisia kiekkoja? Kaikki mitä olen nähnyt niin ovat aika isoja :D ja miten ylipäätään mielestäsi chihu soveltuu tähän lajiin vai soveltuuko ollenkaan :D
VastaaPoistaMoikka!
PoistaVastailen kysymyksiin postauksessa piakkoin :) Yhteen kysymykseen kuitenkin heti kättelyssä.
Chihu sopii tähän lajiin niinkuin nenä päähän! Tosi pieniä koirakiekkojakin löytyy, muttei ehkä chihukokoa kuitenkaan. Jokatapauksessa samaisessa liikkeessä on NANO kiekkoja, jotka ovat mini frisbeegolffiin suunnattuja. Niissä halkaisija on 10cm, eli tooodella pieniä. Näitä olen nähnyt käytettävän, alla linkki näihin kiekkoihin :) Kyseessä siis ei ole koriakiekkoja, joten takuita kestävyydestä en tietenkään voi antaa. Toisaalta chihut ovat tyypillisesti pehmyt otteisia koiria, jolloin näiden kiekkoje tulisi ajaa asia.
http://www.frisbeepoint.fi/kauppa/index.php?main_page=product_info&cPath=95&products_id=1750
-Gabriella & Sheltit
Herolla on olemassa valikoimista poistunutta 16-senttistä pentukiekkoa vielä pienempi kiekko, muistaakseni 12-senttinen. Se on jo tosi pieni ja kevyt (=helkkarin vaikea heittää). Pentukoon kiekot on yleensä kuitenkin niin kevyitä, että kannattaa kokeilla jo pelkästään heitto-ominaisuuksien takia niitä (esim. Hyperfliten SofFlite tai CS pupia). Jos noi kiekot on niitä, mitä oon Frisbeepointilla hiplannut, niin ne on sit tosi kovia. Puruotteen lisäksi kannattaa huomioida esim. suupielet, mitkä voi ottaa kovareunaisista kiekoista hittiä.
VastaaPoista