14.12.2015

Merkille mene, paikallaan pysyEilen illalla tuli soittoa frendiltä ja tuntia myöhemmin oltiinkin jo kotihallilla treenimässä. Ulkona satoi räntää, maa oli jäinen ja loskainen, auton ovet oli jäätyneet kiinni ja sain harjailla lumia autosta - myös sisältä tovin. Tässä valituslitanijassa on yksi iso plussa - OMA HALLI. Oon kamalan kiitollinen, että elämä on loksahdellut paikoilleen niin, että pääsee mihin tahansa kellonaikaan treenaamaan lämpöiseen tilaan omassa rauhassa.

Treenailin molemmilla koirilla kaksi lyhyttä pätkää. Ajatuksena oli ottaa kaikki rally-tokon jättöliikkeet (voi64/mes87/mes88). Tämän lisäksi napattiin treenin alle merkille lähetys 
(mes89/mes90). Frendin alokoirat treenaili sitten meidän tauoilla alo/avo juttuja, jolloin omat tyypit harjoitteli helevekon onnistuneesti rauhallista häkissä odottelua. Nyt on siis todistettu, että tyypit odottaa nätistä kunhan saa ensin itse tehdä asioita, suunta siis oikea.


Ruffe oli hirmuisen menossa koko treenin ajan. Asiaan varmasti vaikuttaa liki kahden viikon treenitauko - tai oikeastaan koiratauko. Sen kanssa on jokatapauksessa aina yhtä kiva tehdä duunia, keskittyy aina ihan 110%, kestää palkkaamattomuutta todella hyvin ja yrittää aina täysillä.

Maahan jätöt kiertoineen sujui todella hyvin, ohjaaja voisi opetella käskyttämään kauniimmin, ettei tule siitä sanomista. Seisomiset sujui melkein yhtä kivasti 8/10 onnistui, parilla kerralla kiepsahti ohjajaa vastaan - niinkuin viime kisoissakin. Eli vähän epävarmaa vielä, varmuutta tönöttämiseen. Liikkeessä istu > jätä koira, ollaan taidettu kerran reenailla kokonaisena liikkeenä aiemmin. Hiiiiiiiidas. Tätä voisi lelujen kanssa hetsailla, takapalkata ja apuja näinollen vähentää. Oli tyypillä kuitenkin muistissa miten homma toimii.

Merkin kanssa sujui yllättävän kivasti! Ruffe on lähinnä entisenä agikoirana opetellut ''takaakiertona'' kartioiden kanssa ohjauksia. Heleposti soveltui tähän hommaan, vaikka paikka vielä valuuuuu. Erillistä pysäytys käskyä kuitenkaan ei ole enää tarvinnut antaa, 
Leevilä treenaili samoja asioita. Nappasin sen kanssa myös alokkaan ympärikierrot, istuen ja maaten. Avoimen istu, seiso > kierrä koiran ympäri toimii oikeastaan äärettömän hienosti. Liikkeestä seisominen oli vaikeaa ja selkeästi epävarma liike. Tosi hienoja toistoja saatiin kuitenkin rakenneltua ja megapalkat aina näistä onnistumisista.

Maahanmenon ja istumisen kanssa sujuikin helpommin. Istumista ollaan treenailtu kertaalleen ennen tätä, hyvin oli muistissa, joskin vähän hidasta touhua. Maahanmenot oli todella näppäriä ja nopeita, kahdesti meinasi nousta mukaan kun lähdin kiertämään, varmasti sekoittaan alon liikkeestä maahan kanssa.Merkkiä Leevi on tehnyt viimeksi kesällä, hupsista. Kokonaista liikettä ei olla ikinä otettukaan ennen eilistä. Lähinnä juostu vauhdilla merkille, kierretty erilaisia kartioita ja takapalkattu oikeasta paikasta. Piti siis pari kertaa kierrellä ja muistutella, mutta hitsi sehän ihan osasi homman (3m etäisyydeltä). Te joille rally ei ole tuttua, tai ette muuten ole päässeet vielä käsiksi rallymerkkikylttiin. Tässä lyhyt tiivistelmä kyltistä.


1. Merkki sijoitetaan aina 5m päähän kyltistä 45 astetta vasemmalle.

2.  Koirakko pysähtyy perusasentoon kyltille. Ohjaajan seistessä paikallaan, koira lähetetään merkille seisomaan, korkeintaan 1m päähän merkistä.

3. Koiran seistessä paikallaan ohjaaja kulkee seuraavalle kyltille. Seuraavan kyltin tulee olla "liikkeessä kutsu koira"

4. 
Ohjaaja kutsuu koiraa pysähtymättä kyltinsuorituspaikalla. 

5. 
Koira tulee kutsusta nopeasti ohjaajan sivulle seuraamaan ohjaajan jatkaessa kulkuaan.

6. 
Ohjaajan on sovitettava kulkunopeutensa niin, että koira ehtii seuraamaan ennen seuraavaa tehtävää. Koiran seuraamispuoli on edellistä tehtävää vastaava.

Vaikka näitä treenipäivityksia (ja blogia muutenkin) itselleni raapustelen. Toivottavasti näistä on hyötyä muille rallattelijoille. Ja toivottavasti näistä teksteistä saa selvää, vaikka ei rallattelija olisikaan. Kun on ollut oman lajin parissa tarpeeksi pitkään, ei enää käsitä mikä tekee ''ulkopuoliselle'' järkeä ja mikä ei. Jokaisessa lajissa kun on oma sanastonsa. Kertokaahan siis kommenteissa, mitä tykkäätte tällasista perusteellisemmista postauksista!

1 kommentti:

  1. Mä ajattelin kans rallyssä käyttää merkissä tokon merkinkiertoa ja sitten vaan stoppaan koiran siihen. Pitäiski treenata joku päivä tätä enemmän. Liian vähän tulee treenattua rallyä vaikka voittajaluokkaa varten pitäis treenata nyt vähän ahkerammin. Pohjia ollaan kyl tehty, mutta nyt vois hioo ne kisakuntoon kevääksi..

    Musta on kiva lukea sun treenipostauksia!

    VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)