17.12.2015

Shetlanninlammaskoirat & Rally-toko #1

Shetlanninlammaskoira, tuo näppäränkokoinen harrastukoira. Rally-toko, iloiseen tekemiseen ja tarkkaan suorittamiseen perustuva laji. Tässäpä ne tärkeimmät? Postauksen ajatus lähti juoksemaan siitä, kun Etelä-Suomen Shelttien ''Vuoden sheltti''-kilpailun sääntöjä ladeltiin pöytään. Näyttelysheltti, uros, narttu, pentu, veteraani ja niin edelleen. Agility-sheltti ja toko-sheltti. Skrollasin nettisivuja tovin, kunnes tajusin ettei rally-tokolijoille oikeasti ollut mitään, vaikka laji onkin virallinen. Totesin, että rally-shelttejä on luultavasti enemmän kun tavallisia tokolijoita  ja olin jopa oikeassa. Koiranetti auki ja taulukkojen ihmeelliseen maailmaan mars. Tässä postauksessa käyn läpi rodun ansaitsemia suorituksia ja tapahtumia vuoden 2014 varrelta, lajin virallistumis vuodelta.


Vuonna 2014 on agilityssä kisattu startteja shelteillä 13697! Laji on siis kiistatta suosituin ja isoimman luvun takaa myös useamman startin mahdollisuus per. viikonloppu sekä per. päivä. Tokossa kisattiin 195 koetta huiskuhännillä ja koiratanssissa 40. Rally-toko oli tuona vuonna vasta virallistunut laji, mutta kisaajia riitti. Shelteille kokeita kertyi 110 kappaletta!
Starttien määrä ei kuitenkaan kerro kaikkea, siksi alenpana puitu asia läpi ihan numeroiksi asti. Startteja on 110 ja lajia vuonna 2014 kisasi 43 shelttiä.


Alokasluokassa riitti lajin virallistuttua tunkua. Kaikki eivät todella edes mahtuneet kokeisiin. Vuodessa ehti kuitenkin käydä 57 alokasluokan koetta, joista 53 oli hyväksyttyjä tuloksia. Tämä tarkoittaa, että tulosprosentti oli 92,98% ei huono onnistumisprosentti? Lisäksi näistä kokeista napsahti 9 kipaletta RTK1 koularia ahkerille kisailijoille.

Avoimessaluokassa kokeita shelttien osalta tuli käytyä 41. Näistä hyväksyttyjä tuloksia oli 29. Tulosprosentti siis 70,73%. RTK2 koularia ropisi 7 kappaletta.

Voittajaluokassakin ehdittiin kisailemaan 11 starttia. Näistä starteista 8 oli hyväksyttyjä tuloksia. Onnistumisprosentti siis 72,73%. Yksi ainokainen ehti käydä kisailemassa kolmen hyväksytyn verran ja näinollen oli suomen ensimmäinen RTK3 saavuttanut sheltti.  

Mestariluokan osalta oli äärettömän hiljaista. Koiranetissa on yksi ainoa MES0, hylätty tulos. 

Mainittakoon vielä kaksi asiaa. Yksi, SM-kokeissa oli 2014 kaksi shetlantilaista, voittajaluokassa, tuloksin VOI0 ja VOI75. Kaksi, shelteille kirjattiin neljä täyttä 100/100 pisteen suoritusta, kaikki alokasluokasta.Kaikki tämä informaatio löytyy ihan vain koiranetistä kaivamalla. Olen itse pidempäänkin miettinyt, mitä vastaan kun todella monet kysyvät ''miten Sheltit pärjäävät rally-tokossa?'' Olen itse kamalan huono yleistämään, kaikkihan on kiinni oikeasti ohjaajasta, koirasta ja heidän välisestä yhteensopivuudesta ja yhteenkuuluvuudestaan. Mutta jos näin ihan faktoja lyödään vaan tiskiin, niin sheltit rotuna pärjäävät oikein kivasti rally-toko kokeissa.

Vuodesta 2015 mulla on jo luonnos valmiina, mutta voi Kennelliitto ja tuloksien kirjaaminen. Josko siis kolmen kuukauden sisällä sinne saa informaatiota vielä vuoden viimeisimmistäkin kisoista. Tällä hetkellä kuitenkin huima nousujohteisuus rally-tokon suosiossa! Shelteille startteja on tänävuonna yli 200% enemmän kuin aiemmin. Viimeisin tulos on kirjattu 15.11, joten vielä muutamista kisoisa tuloksia odotellen. Kirjoittelen mielelläni omasta lajista, joten postausideoita otetaan ehdottomasti vastaan!

Miksi sheltti, miksi rally-toko?
Kysymyksiä näihin asioihin liittyen saa laittaa miljoonasti kommentteihin!

7 kommenttia:

 1. Tosi mälsää ettei vielä jaeta vuoden rally sheltti titteliä >:( Collieyhdistys lisäsi sen tänä vuonna ja se on tosi kiva juttu kun collieiden kanssa käydään ihan kauheesti rally-toko kisoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shelttiliitto ei jaa yhtään mitään... Nää alaostatot edes joitain :/ Jeps, colliellaki aika kovat osallistuja määrät, pehkoilla kuin nahkoillakin. Ken tietää, ehkä tännekin joskus sellanen isoserkku päätyy.

   Poista
 2. Hämeen shelteille oli myös ilmestynyt vuoden rally sheltti titteli. Toivottavasti ensi vuodelle saataisiin myös shelttiyhdistykselle :) Oman sheltin kanssa hurahdettiin tähän lajiin kesän alussa. Ensimmäinen laji missä uskallettiin kisata ja ensi vuonna jatketaan! :)

  -Miitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavata! :) Toivonkin kovasti että meidän liitto ehtii vielä tänä vuonna mukaan rallykoiran valintaan. Mukavaa, että rally rohkaisee ihmisiä harrastamaan ahkerasti ja kisailemaankin!

   Poista
 3. Rallytoko kisa, ei koe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt hiuksia halotaan, niin Rally-toko kokeista kennelliitossakin puhutaan. Kilpailuitahan ne on, mutta koetuloksia ne ovat. Kuten tokokoe :)

   Poista
 4. Rallyshelttikilpailu olisi kiva kyllä. Netan kanssa me eksyttiin rally-tokon pariin varsinaisesti tänä vuonna. Viime vuonna kokeiltiin kyllä leirillä, mutta tänä vuonna käytiin alkuvuodesta yhdestä koulutuksesta ja keväällä oltiinkin jo mölleissä, kaksissa kisoissa ja koulutuksessa. Elokuussa sitten haettiin alokasluokan koulari :)

  Ylemmät luokat kiinnostaisivat ja alun perin tavoitteena ensi vuodelle oli RTK2. Saa vaan nähdä miten käy, kun koiran on parempi asua vanhempieni luona ja se vaikeuttaa treenaamista :/

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)