15.8.2013

Lajina DOBO !

Monilta on tullut mieeeeletön määrä kysymyksiä doboa koskien. Tätä pidetään jännänä uutena lajina, niinkuin se onkin. Meille se on niin arkea, että unohdan aina kirjoittaa doboilusta! Nyt kuitenkin vastaan kaikkiin teidän kysymyksiinne tässä postauksessa. Tätä postausta seuraa uudet kysymykset, joita on herännyt henkiin tätä lukiessa -  sekä kuinka aloittaa kotona dobo postaus! Miltäs kuullostaa?

Mikä ero on tavallisella jumppapallolla ja dobopallolla?

Sen lisäksi että näillä on visuaalinen ero, niin ero näkyy myös koirassa. Ensimmäisenä haluan kuitenkin nostaa pinnalle sen, että ihmisten jumppapallo ei ole turvallinen koiralle. Sitä ei ole niille luotu, ja voi aiheuttaa erittäin vakavaa vahinkoa tai hajota koiran kynsiin. Oikeilla välineillä pääsee siis pitkälle. Dobopallon on munan muotoinen, joka antaa koiralle mahdollisuuden olla pallolla kokopituudellaan. Näinollen vaikeustasoa voi muuttaa myös sillä, mitenpäin palloa pidellään. Ero on huomattava koiranlihaksiston kannalta, enkä missään nimessä suosittele jumppapallon käyttämistä. Vaikka niitä saa kympillä honkkarista, on parempi säästää muutama kuukausia ja ostaa kunnon pallo - joka kestää ja kestää.


Voiko iso/kääpiö koira harrastaa doboa?

Tottakai! Minkä tahansa kokoinen ja rotuinen koira voi harrastaa doboa. Mikäli koiralla on löysät nivelet tai muita vammoja, niin juttelethan lääkärisi kanssa asiasta ensin. Ainoat esteet harrastamiselle ovat erinlaiset vammat ja vauriot.

Mitä tasapainotyynyllä tehdään?

Tasapainotyyny on suunniteltu helpompaan harjoitteluun - niin siis lihasten kannalta. Tällä tehdään tasapainoharjoituksia, niin koira kuin ihminenkin. Tämä on aivan ehdottoman loistava tassujen aktivoija. Tokokoirille liikkuvaa takapäätä, ja agilitykoirilla poistaa etupainoisuutta. Tällä voi myös harjoitella uusia temppuja, sekä kontakteja. Pienimmät koirat mahtuvat tähän kokonaisuudessaan, joten niille se käy ikäänkuin pallosta - mikään ei kuitenkaan korvaa pallosta saatavaa haastetta. Näilllä voi tehdä mitä vain ikinä mieleen tulee, niin yhdellä, kuin useammallakin. En kuitenkaan suosittele pinoamaan näitä päällekkäin. Tasapainotyynyjä on yhtä kokoa, 40cm halkaisijalla.


Mihin dobo vaikuttaa?

Tämä on kamalan laaja kysymys. Niimpä vastaan tähän yksinkertaisesti. Dobo vaikuttaa kaikkeen. Se parantaa teidän välistä suhdettanne huomattavasti, lisää luottoa koiralle. Lihaskunto kasvaa, niin koiralla kuin omistajillakin. Lihaksia voi myös venytellä pallolla, joten omistajatkin sanokaa hyvästit selkäkivuille. Dobo vaikuttaa arkeen positiivisesti ja antaa uutta energiaa ja tekemistä.


Mitä puolipalloilla tehdään?

Puolipallot kuuluvat myös tasapainoharjoituksiin. Puolipallot ovat koiran tassua isommat pallon puolikkaat, jotka voi asettaa lattialle kummin päin tahansa. Kun tasainenpuoli on lattiassa, on harjoitus helpompi koiralle. Täsä voi tehdä kaikilla neljällä jalalla, takajaloilla tai etujaloilla. Hyvä harjoitus on ristiseisonta näitten päällä. Eli koiran vasemman etujalan ja oikean takajalan nosto samaan aikaan, jolloin koiran tulee hakea keskipisteestään tasapaino. Agiliitäjille hyvä taito! Puolipalloja on vain yhtä kokoa.




Mitä hyötyä ihmiselle on dobosta?

Doboilu vahvistaa ihmisen syviä lihaksia, joita on muutoin vaikea muokata. Parantaa ryhtiä ja lisää energiaa suomen masentavaan pimeyteen. Tämä on myös mukavaa tekemistä samalla kun katselee telkkaria - nyt ei voi kukaan väittää, ettei olisi aikaa treenata itseäänkin välillä. Dobosta saa lempeää lämmittelyä, niinkuin rääkkitreeniäkin. Pallolla lihasten rentouttaminen on mahtavaa, ja poistaa tehokkaasti jumeja. Ja tietenkin tämä syventää sinun ja koirasi välistä suhdetta.

Mistä saan dobotarvikkeita?

Dobotarvikkeita voi tilata koulutustarvikkeen sivuilta. Tai hakea Koirakoulu Kompassin tiloista, Konalasta. Muualtakin varmaan saa, tämän olen todennut luotettavaksi lähteeksi, joilla on toimitusajat ja palvelu kohdallaan! psst, täällä pidetään myös dobokursseja.

Minkä kokoinen pallon pitää olla?

Pallon koko riippuu koiran koosta. Pallon tulee olla minimissään 10cm koiran säkää korkeampi. Palloja löytyy 35, 45, 55, 65 ja 85 senttimetrisinä. Meidän Ruffe on 38cm, joten sen pallo olisi minimissään 48cm, joten otettiin pallo koko 55cm. Pallon suuruus ei haittaa, ja näin sillä on helpompi itsekin harjoitella. Pienempiä palloja varmasti löytyy jostain, mutta niille on aika vähän tarvetta. Enkä tiedä ketään, joka treenaisi itse jollain 35cm pallolla. Lyhyesti: ottakaa aina mielummin isompi - kuin pienempi.




Pitäisikö käydä dobokurssi ensin?


Jos kurssille meneminen tuntuu siltä, että 'pitää' tehdä jotain. Niin on väärän lajin parissa. Kurssit on erittäin antoisia ja mukavia, joilla pääsee hyvin vauhtiin ja lajiin sisälle. Ohjaajat huomattavat vääristä asennoista, jotka voivat aiheuttaa ongelmia jatkossa. Esimerkkinä se, että polvien ja muiden nivelten tulisi aina olla rentoina - on se meille ihmisille vaikeaa. Niin kamalasti kun tykätään pistää niveliä lukkoon. Suosittelen siis kurssia, mutta dobon aloittaminen kotona ei ole kovin haastavaa, kunhan kuuntelee muita harrastajia ja kysyy rohkeasti. Mikäli aloittaa kotona, on kirja pakollinen. Sillä mielikuvitus loppuu kesken, samoin tuppaa jäämään tietyt vaiheet välistä.

Onko dobo kisalaji?

Dobo ei ole kisalaji. Se on puhtaasti harrastus pohjalle tehty yhteinen liikuntamuoto. Dobo esityksiä kuitenkin pidetään, kun yritetään nostaa ihmisten tiedostusta tästä lajista. Nämä ovat hauskoja esityksiä, joissa ei paineelle ole tilaa.

Jäikö vielä kysyttävää?
Me vastataan mielellään syventäviin ja askarruttaviin kysymyksiinne :)

8 kommenttia:

  1. Hei jes, dobopostausta oonkin odottanut! :) Kiitos tästä kattavasta tietopaketista.Osaisitkos suositella jotain hyviä kirjoja dobon aloittamisesta kiinnostuneelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iahn ehdoton on Camilla Peuran oma kirja. ''DOBO - koiran kanssa kuntoon''. Tämä on vähän hintava, 49,90€. Siitä löytyy kaikki liikkeet ja opastukset, sekä kunto-ohjelmat aloittelijoille, kun edistyneemmillekin. Omistajienkin kuntokurssi löytyy :)

      Noin muutoin kannattaa ehkä lukea lihashuoltokirjoja, Tommy Wirenin lihashuolto-opas tai Holmgrenin ''lepoa tassuille'' kirja. Niin on ymmärrys ja tieto koiran lihaksistoon :)

      Poista
  2. Ihanaa! Onkin pitänyt kysellä sulta doboilusta. Tämä oli avartava postaus. Pitänee hankkia tuo Camilla Peuran kirja ja lähteä siitä liikenteeseen, jospa mekin kokeiltais tätä lajia :) Lepoa tassuille löytyykin jo hyllystä, mutta selailua enempää en ole siihenkään vielä perehtynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! :) Niin moni lukija tätä seurailee doboa odotellen, että toivottavasti kaikki tämän ehtivät lukaista lävitse.

      Kirja on todella hyvä. Ja sen saa yleensä pallon kanssa yhteishintaan - jos niikseen on. Kirjasta saa hyviä treeni-ideoita ja kannattaa ensin itse opetelle itsevarmaksi pallon ympärillä.

      Lepoa Tassuille-kirjasta on siinä hyötyä, että sieltä löytyy vähän lihastietoa, jota voisi itse opetella. Niin osaisi hoitaa koiraa itsekin - eikä aina viedä hierojalle :)

      Poista
    2. Juu olis suunnitelmana opetella Lepoa tassuille-kirjasta jotain hieronta- ja venyttleyjuttuja, joita sit ite vois koiralle tehä. Etenkin sit, kun tehdään agilityssä jo enemmän niin lihashuollolla entistä suurempi merkitys. Vaatii vaan opiskeluintoa ensin, että alan huolella kahlaamaan kirjaa läpi.

      Innostuin tuosta DOBOsta niin, että aattelin veronpalautusrahoista uhrata kunnolliseen DOBO-pakettiin. Kerralla kaikki, niin pääsee kunnolla alkuun :) Nyt syksyllä ei oo vielä varaa, kun on kaikkee muuta isompaa hankittavaa, mutta jospa sit joulukuussa :P

      Poista
  3. Voisitko kirjoittaa erillaisista harjoituksista tasapainotyynylle.?Doboa on tullut kokeiltua ja ne jutut ovat tuttuja, mutta tuota tyynyä olisi kiva myös kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! (: Tasapainotyynyllä on hauska harjoitella vaikka mitä. Siitä siis postausta tulemaan.

      Poista
  4. Kiitos mahtavasta tietopaketista, ja koko blogi on todella mukavaa luettavaa! Itse olen menossa ensi viikolla koittamaan doboa kissan kanssa, saa nähdä miten käy. :) Tällä kissalla on lonkkadysplasia ja alkavaa nivelrikkoa, joten lihasten kehittäminen doboilemalla tekisi varmasti hyvää.

    VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)