21.9.2013

Melkein oikea rekikoira

Kahden lepopäivän jälkeen, totesin, että koira oli yllättävän rauhallinen. Oli kuitenkin raikas oma itsensä, ja rasittavasti toi omia leluja jalkohin potkittavaksi. Meillä on ollut kaaauhea määrä ahaa-elämyksiä viime viikkojen aikana, enkä kadu että kirjoitin julkisesti meidän probleemista. Olen saanut paljon hyviä vinkkejä ja kiperiä kysymyksiä. Olen myös saanut kuraa niskaani, sekä ihka oikean tappo uhkauksen anonyymisti - voi huhhu. Kuten olin kirjoittamassa, me levättiin pari päivää. Eilen saavuttiin Faunattaren kautta kotiin, josta lähti mukaan nyt vihdoin nämä vetovaljaat. Jännittävää!

Kävin monet kaupat läpi mitään löytämättä. Megaeläimessä oli nonstoppia, jotka oli meille ihan väärän mallisia ym. Faunattaresta löysin kuitenkin kauhealla vaivalla hyvät valjaat. Trixien pehmustetut X-back valjaat - niin sanotut Husky-valjaat. Näillä jakaantuu paino tasaisesti ja olen hyväksi todennut aijemmin kokeilussa. Lunta noihin karvallisiin osiin vähän jää, ei kuitenkaan häiritsevästi. Myös lumenesto aineella saa ne siitä näppärästi katoamaan, jos oikeasti kulkisi pitkiä matkoja.


Valjaat on Ruffella kokoa M. Pikkasen reilut takaa, mutta ei haittaavasti. Ei kuluta karvaa mistään kohtaa, kun on hyvin topatut. Eikä hinkkaa etujalkojen välissä lainkaan - aika yleinen ongelma näillä syvärintaisilla kavereilla. Värivaihtoehdot ei ole kummoiset, näitä on mustaharmaina ja piste. Kokoja oli aina XXL asti, sekä pienin taisi olla XS. Kokeilin ässää siinä toivossa, että se olisi napakampi takaa, sen sijaan sain valjaat jotka eivät menneet edes päälle. Joten näiden kanssa kannattaa olla tarkkana - kauheat koko vaihtelut.

Me valmistaudutaan näillä vermeillä talveen. Kun metsäpolut ja oikeastaan kaikki tietkin Sipoossa unohdetaan huoltaa, jää jäljelle hankikantava pelto. Ihanat lumikelkkailija naapurit käy siellä rälläämässä meille reitit, joita pitkin voi hiihtää, lenkkeillä ja nyt sitten kelkkailla. Löysin meidän autotallin uumenista klassisen potkukelkan! Siitäpä minulle seuraava tuunaus projekti. Olen ollut kaiken lisäksi aina ihan älyttömän kädetön ja jalaton tuollaisten ohjaamisen kanssa. Mutta nyt on tullut aika oppia! Älyttömän hyvää liikuntaa pikkuiselle, ja vaihtelua myös omalle kropalle. Exsoottisia lenkkeilyvaihtoehtoja!


Valjaita kokeilin käytönnössä hetimmiten. Käytiin fillaroimassa Ainolle (noin 2 km). Poika on kovin tottunut siihen, että fillarin kanssa pitää mennä samaa tahtia. Niimpä se oli ihan hurmiossa, kun kuuli mun rääkyvään että '' mene eteeen, mene mene!''. Vilkaisi mua kysyvästi ja lähti kauhealla moottorilla menemään. Todella pätevästi kuuntelee ohjausta. Oikee ja vasen on hallussa, ja aina käskyn kuullessaan kääntää päätä olkansa yli kurkkamaan, että olihan se tää puoli. Kertaakaan ei oo vikaan mennyt. Autot ohitetaan paikallaan - ihan minun vainoharhaisuuteni vuoksi. ''jarruta'' käskyllä koira hidastaa ja tulee pyörän vasemmalla puolelle, mun jalkojen kohdalle. Kun pistän oman jalan alas, niin koira istuu. Näin pääsee autot ohi ilman paineita siitä, että sinkoaako toi karvakasa nyt vai ei.

Musta aika yllättävää oli se, ettei poju kuumunut tästä hommasta yhtään, siis ei yhtään. Ei haukkunut, meni vaan. Innostui muistaakseni kahdesti, jolloin heittää kiepin pyörän edessä ihan vaan ilonsa osoittamiseksi. Ihan kiva, mutta pikkasen on vaikeaa ohjata jos kaveri on renkaassa kiinni ja jalat solmussa. Näillä kerroilla jouduin pysäyttämään, ja sain osakseni harvinaisia Ruffen pusutteluja! Se oli ihan liekeissä ja kanavoi energiaa oikeeseen asiaan. Nyt on mulla hyyyyyyyyyyyvin rauhallinen kaveri, joka on ansainnut ainakin maanantaihin asti vapaata, kiitos vielä Ainuskalle kuvista - me tullaan taas pien käymään!

8 kommenttia:

 1. Pienille koirille suositellaan lyhyempiä valjaita. Huskyvaljaissa vedon pitäisi tulla vähän kauempaa ja alempaa, kun pienillä koirilla veto aina tulee ylempää. Zero dc short valjaita suosittelisin, silloin veto kohdistuu oikeaan kohtaan, eli alemmas. Etenkin pyöräillessä veto kohdistuu turhan ylös. Tsemppiä treenailuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kiinnitetty varusteet niin, että vetokohdituu oikein. Zeron valjaat eivät olleet meille sopivat, kieron malliset - tai ehkä koira on kiero ;)

   Nämä ovat normi huskyvaljaita selvästy lyhyemmät, mitä olen muiden valjaita katsellut. Itse vetäminen on vielä treenin alla, eikä ole niin intensiivistä kuin pitäisi. Lajia tästä ei meille millään saa, mutta koiralle erinomaista liikuntaa - työn muodossa. Kiitos tsempistä! :)

   Poista
 2. Itse en muistanut kommentoida silloin kun teidän ongelman nostitte ilmoille, mutta päätimpähän nyt kommentoida asian mikä tuli minulle ensimmäisenä mieleen:
  Silloin kun Ruffe kuumuu, oletko mahdollisesti kiinnittänyt huomiota siihen miten sinä käyttäydyt. Teetkö aina samallatavalla rauhoittumisen tai rupeatko aina muuttamaan tietyssä kohdassa käyttäytymistäsi kun huomaat Ruffen kuumuvan liikaa. Esimerkiksi: meillä koira tykkää olla takapihalla ja kiihtyy kovasti kun takapihan oven avaa. Jossain vaiheessa ei tarvinnut kun mennä oven lähelle ja koira oli intopiukeena että hän pääsee pihalle. Vaihdettiin toimintamallia, että käytiin ovella mutta ovi ei auennut. Tehtiin siitä arki, että ovi ei aukea koiralle vaikka siitä joku kulkisi tai ovella kävisi. Jotta et ole nyt ihan ulapalla mitä haen tässä, niin koirat ovat usein aika tapojen orjia, että kaikki tehdään samallatavalla samaanaikaan (esimerkki jälleen meiltä: herätys - aamulenkki - yksinolo - iltapäivälenkki - leikitys ja muu viihdyke - iltalenkki. Koira tietää mitä tulevan pitää ja osaa näin innostua kun tietää että seuraavaksi mennään lenkille).

  Eli jos mielestäsi kyseessä voisi olla tällainen asia, niin muuta käyttäytymistapaasi tilanteissa joissa Ruffe kuumuu :) Toivottavasti teille löytyy taas yhteinen sävel ja nuo valjaat näyttävät hyviltä, meilläkin alkaa vetokausi kunhan lunta tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiiitos kommentistasi! :) Näitä käytösmalleja ollaan kovasti mietitty - muttei olla päästy pitkälle. Edellesen mallin rikoin, sillä huomasin sen kuumuttavan koiraa lisää. Tarvittaisiin teräväsilmäisiä vahtijoita, että tämän huomaisi - itselleni ei tule nyt mitään mieleen.

   Kun tässä päivien aikana sulattelen kommenttiasi, niin siitä on varmasti hyötyä. Kiitos vielä ja tsemiä teidän vetoreeneihin! :)

   Poista
 3. Juu pienille koirille ei huskyvaljaita, nuo on valitettavasti ihan liian isot. Pienelle koiralle tosiaan sopii paremmin vaikka Y-valjaat tai tosiaan Linnean mainitsemat Zerot.
  Pienellä koiralla valjaat nousee ylöspäin kun se on niin matala, kun taas isolla koiralla linja pysyy suorassa.
  Välttyy jumeilta ja vammoilta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kiinnitys koiran sään alapuolella, joten ei nouse valjaat. Meillä vaikean muotoinen kaveri ja niin rajatapus tämän melkein maxikokonsa kanssa, että suositeltu ammattilaisten taholta husky-valjaita :) Mie luotan niitten sanaan.

   Meillä ei tosiaan mitään vetävää mallia ole tämä koira, on pitkän matkan takana tuo vetämisen opettaminen.

   Poista
 4. Mielenkiinnosta kysyn että miten sä oot saanut pyörään koiran kiinnitettyä niin että paine kohdistuu valjaissa oikeaan kohtaan? En siis halua moittia, mutta mitä nää muutamat edellisetkin tässä on jo kommentoinut niin väärillä vetovaljailla voi oikeesti saada rumaa jälkeä aikaseks, varsinkin kun noi on vieläpä selkeästi liian suuret..Sopivat huskyvaljaat loppuu koiran vetäessä heti lantion jälkeen ja valjaiden muodostama x sijoittuu suurinpiirtein keskelle selkää. Lisäksi valjaiden tulisi olla tukevat ja sellaset aavistuksen jämäkät. Noi trixien pehmovaljaat on siitäkin huonot kun ne ei tue sitä koiran kroppaa ja vetoasentoa yhtään.

  Itehän oon siis erilaisia vetolajeja harrastanut nyt muutaman vuoden ja ens vuoden puolella olis tarkotus startata ainakin parit canicross-kisat, sekä mennä kääpiöpinserin kanssa taakanvetokisoihin. Hyvät valjaat on vetoharrastuksessa kaiken a ja o. Vaikka vetämistä ei paljoa harrastaiskaan niin ihan muutama väärillä valjailla suoritettu vetotreeni voi saada sen koiran tosi jumiin.

  VastaaPoista
 5. Teille on haaste blogissamme: http://oliversheltti.blogspot.fi/2013/09/11-haaste-asioita-hihnan-toisesta-paasta.html

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)