28.1.2014

Tee se itse - kasvismössö!

Koko eilisen päivän pohdin koiran ruokintaa, ja sitä missä Ruffen kanssa mennään. Kaverin paino on jojoillut 500 g heitolla ikuisuuden. Tämä on siis meidän normi, ja koira painaa noin 10 kiloa. Se syö selvästi vähemmän kuin muut tämän kokoiset kaverit, mutta yksilöasioitahan nämä on. Kupissa killuvat kaksi-kolme vaistopullaa kuitenkin näyttää äärettömän tylyltä. En tiedä puhuuko täällä pehmotäti, mutta haluan että se saa enemmän ruokaa. Jos lisää lihan määrää, nousee paino. Jos lisää luuta, ei tule mitään enää ulos. Niimpä kuppiin tulee päätymään lisänä kasvista, raejuustoa, jugurttia, marjoja ja hedelmiä. Näin on ollut aijemminkin, nyt vain nostetaan panoksia.


Pirtelökoneeksi myönnetty sauvasekoitin pääsi ulos kaapistaan, ja minä taasen testailemaan sen salaamia ominaisuuksia. Omaan mömmöön pääsi tällä kertaa puolikas kurkku, jäävuorisalaattia, kokonainen omena, auringonkukan siemeniä ja maapähkinöitä. Koko mössö tuoksui äärettömän hyvälle, vaikka äklöltä näyttääkin. Keittiöön levisi raikas tuoksu, joka näin 14 tunnin jälkeenkin vielä leijailee ilmassa. Ahhh, ihankuin joku olisi nurmmikkoa ajellut.

Kesäisiltä tupperware kutsuilta ostin meille uudet vesipullot ja kylkiäisiksi sain tämän kaunokaisen. Kyseessä siis tietenkin jääpala muotti, mutta kuinka ollakkaan, että se sopii kasviskuutiointiin mainiosti! Rosoisempikin mömmö mahtuu tällaiseen hyvin, ja näin on helppo kasvista annostella. Muussaamisesta pakastimeen, tässä projektissa kesti vain 20 minuuttia - siivominen olikin sitten vähän erijuttu.


Aamulla kipitin pakastimelle ja tadaa. Tasaisen kokoisia ja hyvän tuoksuisia kuutiota valmistettu. Meidän muottiin mahtuu 14 kappaletta, joka saa tämän setin kestämään kahdeksi viikoksi. Mikäli 1 pala päivässä riittää. Palat on helppo saada ulos kotelosta, kätevien paino nyppylöiden ansioista, jotka näkyvätkin ylemmässä kuvassa. Ilman sen suurempaa tappelua sain kaverit irti muotista, ja suoraan pakaste rasiaan, josta niitä voi iltaisin nakata ruuan sekaan. Namnam.

Äärettömän tyytyväinen olen siihen, että yksi kuutio painaa noin 25g, ja sama pätee vaistopulliin. Näitä on niiiiiiiiiiin helppo laskea. 3 vaistopullaa tekee 75g, ja tähän yksi kasviskuutio lisää 25 g, jolloin saan 100 g aterian, josta 25 % on kasvista. Säästyimpä mutkikkailta prosenttilaskuilta, ja koira kiittää!


Ruffen mielestä nää kävisi herkuista ihan millon vaan, ja yksi lattialle tippunut jäinen versio saikin iloisen vastaanoton pojan hampailta. Mikä sen parempaa, kuin kotitekoinen kasvismössö, nams! Seuraavaan satsiin haluan kokeilla parsakaalia tai avokadoa, kyllä voikin ihminen innostua koiranruuasta, huhhuh.
Syökö teidän koiranne vihanneksia?
Ruuassa, nameina tai muuten vaan, hedelmiä tai marjoja ym.

11 kommenttia:

 1. Oon tehny samanmoista kasvismössöä, siihen tosin laitoin parsakaalia, salaattia ja porkkanaa. Tykkäs lihan joukossa, yksin ei menis :(

  http://kettutytonkolttosia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Heips, herkullista mössöä. Maistusi varmaan meinkin tytöille. Avokadon jättäisin kokeiluista kuitenkin pois, se taidetaan edelleen luokitella koiralle haitallisiin ruoka-aineisiin.

  T. Anne

  VastaaPoista
 3. En tiedä virallista kantaa tähän, mutta itse en käyttäisi avokadoa tämän tiedon pohjalta:
  Avocado
  Haitallista annosta ei tiedetä, joten avocadoa ei tulisi antaa eläimille lainkaan. Avocado aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon, minkä seurauksena hengittäminen vaikeutuu. Muuten oireet ovat normaaleja myrkytysoireita.
  (lähde: www.elainlaakari.fi)

  Hyvä postaus! :) Meillä ollaan maisteltu hamstereiden iltatuoreita laitellessa mm. tuota parsakaalia sekä mitä erikoisempia kasvissoseita sitten raakaruoan seassa.

  VastaaPoista
 4. Noita vois tehä itelleenki välipalaksi! :---D Tuli sellanen "haluun maistaa"-fiilis, kun luin mitä näihin laitoit. Oli se koiranruokaa tai ei!

  VastaaPoista
 5. Avokadon syöttäminen on vähän kyseenalaista koiralle. Jotkut sanovat, että saattaa vahingoittaa sydäntä ja toiset sanovat tekevän pahaa suolistolle.

  Meillä menee koirille jäävuorisalaattia, banaania, porkkanaa ja kesäkurpitsaa, sekä marjoja (yleensä puolukka).
  Yleensä menee myös esim kurkun päätypalat, paprikaa tmv, kun leikkaan itselle evästä. Eivät ole ronkeleita.;)

  VastaaPoista
 6. Meidän äitin kääpiösnautseri barffaa, jo kasvattajalla saanut barf -ruokaa ja saatiin kotiin hyvät ohjeet mitä kasvismössöön kannattaa laittaa, kun sen tekee itse. (lisäksi annetaan jauhettua broilerin siipeä yms maukkaan valmiiks jauhettuja lihoja) :) En nyt tarkalleen muista, kun en asu äidilläni, mutta ainakin salaattia, ja kurkkua siihen tuli. Jotain aineita oli suositeltavaa välttää, kun heidän testeissään todettu huonoksi ainakin käppänille (tästä esimerkkinä oli muistaakseni bataatti).

  Koiran ollessa minulla hoidossa saatan heittää kurkun päädyn koiralle, kun en niitä itse syö :D Musta tuntuu et toi koira söis mitä vaan, kunhan sille vaan antaa, testattu on, marjat, hedelmät ja vihannekset menee kuin kuumille kiville (:

  VastaaPoista
 7. Joo avokado kannattaa tosiaan jättää välistä, niin kuin yllä oli jo perusteltukin. Kivan näppärän näköisiä paloja tuli, jääpalamuotti onkin hyvä idea! Meidän mössöön on mennyt mustikoita, vadelmia, salaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, banaania, porkkanaa, omenaa ja oikeastaan kaikkea muutakin vihreää vihannesta. Koskaan ei ole jäänyt syömättä - tosin Taika varmaan söisi pikkukiviäkin. ;)

  VastaaPoista
 8. Mä en omilleni syöttäa noita vaistoja kyllär avintona.. Suosittelen ottamaan kriittisen näkökulman aiheeseen ja suuntaamaan facebookkiin Koiran luonnonmukainen ruokinta -ryhmään. Ikävä kyllä vaikka mush kaikkensa tekee mainostaakseen tätä ruokaa täysravintona on sen kohtalo sama kuin kuivamuonassa, koira ei saa kaikkea tarvotsemaansa siitä.. Kalsiumia kyllä ja yli tarpeen mutta vitamiinit ohoi, ei niitä kasviksilla korjata. Lihaa pitääsaada joukkoon jos ei muuta. Tässä on laskettu koiran tarpeiden mukaan taulukko. Ihan kuka vaan ei noita tee vaan takana on pitkän linjan ratakoiraharrastaja jonka täytyy tietää mistä puhuu kun koirat menestyy kisasta toiseen., http://www.katiska.info/ruokinta/raakaruokinta/raakaruokinta-vs-barf/

  VastaaPoista
 9. Meillä myös tehty samoilla resepteillä ja myös porkkanaa ollaan käytetty. Tykkään myös itse tehdä kasvismömmöt Danalle.

  VastaaPoista
 10. Miksi maapähkinää? Eikai se koirassa sula.

  VastaaPoista
 11. Ei hitsi kuinka hyvä keksintö tuo jääpala kuutio, heti itselle moinen hankittavaksi :)

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)