12.2.2014

Raakaruoka marssi

Sai alkunsa tänään! Kotoa löytyy iso jääkaappi, ja samankokoinen pakastinkin, mutta. Muu perhe on myös pakastetavaran ystävä - meillä nimittäin poimitaan omasta pihasta miljoonat marjat, mustaherukoista vadelmiin, ja puollukoista mustikoihin. Myös yrtit pääsevät pakastimeen talveksi. Ja noin muutoinkin opiskelijana arvostan pakkaseen laitettuja valmiita lounaitani, jotka voin napata näpsästi mukaan ja heittää mikroon.

Pakastimelle löytyy siis käyttöä, ja niimpä puolen vuoden etsinnän jälkeen löysin itselleni hyvällä diilillä raakaruokapakastimen. Koiranruuat saivat siis vihdoin oman paikkansa, ja minä lisää tilaa jäätelöille.


Muuttaessani ruokia pakastimesta toiseen oli ihana huomata, ettei niitä tarvinnut änkeä uutukaiseemme. Leveä ja tarpeeksi korkea pakastin on kyllä tullut tarpeeseen. Ruffe oli ihan samaa mieltä, ja tyytyväisenä seuraili minua ja raakaruoka tuoksuja pitkin asuntoa. Kiinniteltiin tämän kuukauden taulukot seinään, ja teippailtiin yhteistyökumppanilta saatu tarrakin oveen - eipähän jää epäselväksi.

Oli siinä pienellä shetlantilaisella ihmettelemistä. Vieläkin käy välillä kurkkaamassa tätä uutta möhkälettä vierashuoneessa, ja sittemmin tepsuttaa häntä huiskuten luokse - tietenkin huuliaan nuollen.


Hirveästi tykkään tästä sijoittelusta, mikä pakastimeen on laitettu. Ylähylly on luukkuovinen ja sopii täydellisesti luille, jota voi sieltä nopsasti nappailla. Keskimmäinen hylly on suurin, ja ulos vedettävä, joten viimeisiinkin pusseihin pääsee käsiksi helposti. On myös näpsä, kun näkee yhdellä vilkaisulla lukea, että mitä vielä on jäljellä. Hyvästi pakastimen kaivaminen ja ikuinen pussien tunkeminen ja repeileminen. Alimmainen hylly on keskimmäistä vastaava, tosin pienempi. Tänne päätyi kasvismössöt ja muut pikkulisät.

Vaikka on bakteerifoobikko ole, ja ruuat onkin pakattu aina tiiviisti, niin pidän siitä, että raakalihat ovat nyt löytäneet oman paikkansa. Luulempa, että muut perheen jäsenet arvostavat tätä vielä enemmän. 


Lihaisampi valio on lähtenyt käyntiin niinkuin ajattelin - paksusti. Ruffe vaatii hippusen korkeamman luuprosentin, ja muutakin kuppiinsa kuin lihaa. Namien kanssa saa taas olla tarkkana. Vaikka kylkien päällä on mielestäni selvästi enemmän massaa, niin kaveri painaa samaisen 10 kiloa, kuin monta kuukautta aijemminkin. Ehkä täältä löytyykin siis vainoharhainen omistaja?

On se kamalaa, miten paljon käytän aikaani ruokinnan miettimiseen, ja miten paljon voi yhdestä pakastimesta innostua. Hohhoijaa. Mutta mahtuupahan sitten seuraavankin tulokkaan pullat kaappiin!

11 kommenttia:

 1. Taas kerran aivan ihana postaus! Onko tuo mahdollinen uusi tulokas rodultaan sheltti?
  En käsitä miten kerkeät harrastaa ruffen kanssa niin montaa lajia ja vielä opiskellakkin! Vaikka olen vasta 12 vuotta tiedän että aion opiskella samaan ammattiin kun sinä. Oot melkein ku mun esikuva. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotuja paljastelen myöhemmässä vaiheessa, kun varmistuu kasvattajan kanssa vähän kuviot.

   Kerkeän harrastaa ihanan työpaikkani ansiosta, jonne saan ottaa koiran mukaan ja myöskin määritän omat työaikani. Ja ehkä isoimpana huomiona voisin sanoa, että en oikeasti tee mitään muuta :D Ystväviä nään vaan koiramaisissa merkeissä, tähän ollaan tultu.

   Poista
  2. Unohdin kysyä vielä, että osaatko sanoa maksaako raakaruoka enemmän kuussa kun yksi 15 kg ruoka säkki eli noin 50-60 e? Kiitti jos vastaat, koska olen miettinyt eroja raakaruoan ja kuiva muonan välillä.

   Poista
  3. Riippuu kovasti rodusta, ja raakaruuan merkistä. Mutta noin äkkiseltään sanoisin, että varmasti on halvempaa :)

   Poista
 2. Kai sieltä ois tulossa toinen sheltie? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaita riittää! Teen tästä postausta hippusen myöhemmin - kun kasvin kanssa varmistuu juttuja.

   Poista
 3. Vitsi, kun nyt rupes kiinnostamaan toi raakaruokinta! Ajattelin omalla Nemollani aloittaa, kunhan se täyttää vuoden, mutta sulle pari kysymystä, kun tiedät:

  Miksi sulla on erikseen liha ja lohi pusseissa?
  Onko sulla noissa pusseissa aina yksi päiväannos?
  Katotko pullien määrät yksi pulla=yksi kilo koiran painosta?
  Onko mikään muuttunut raakaruokinnan myötä?

  Ja taas upea postaus! Seuraava sheltti? ;) ps. Voisitko vastata mun blogiin, olis helpompi tsekata vastaus. Eli blogi http://flattielamaa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi sulla on erikseen liha ja lohi pusseissa?

   Kaikkien eläinten liha on mulla erikseen pusseissa, jonne olen ne pilkkonut sopiviksi paloiksi. Tämä helpottaa sitä, että voin taulukon mukaan napata pussista, sen kummemmin katsomatta aina oikeaa lihaa.

   Onko sulla noissa pusseissa aina yksi päiväannos?

   Pusseissa on valmiiksi pilkottuja paloja, ja yksi pala vastaa suurinta osaa päiväannoksesta. Yhdessä pussissa on 16 palaa. Tietenkin palan lisäki kaveri saa kasvista ja muuta kuppiinsa.

   Katotko pullien määrät yksi pulla=yksi kilo koiran painosta?

   Puhut varmaan Vaisto-pullista? Mushin sivuilla on viitteellinen laskenta taulukko, joka ei ihan niin yksinkertainen ole. Riippuu koiran aktiivisuudesta ja muista tekijööistä. Meillä siis 10 kg sheltti söi päivässä 8 pullaa. Ja jossain vaiheessa vähemmänkin, kun ei kasvateltu lihasta.

   Onko mikään muuttunut raakaruokinnan myötä?

   KAIKKI. :)

   Poista
 4. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus, jostain syystä mäkin innostuin tosta pakastimesta paljon:D Kivoja kuvia, alkoi barffaus kiinnostaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä, miten into tarttuu :) Kiitos kiitos. Voin vain suositella lämpimästi, kunhan ensin vähän hommaan perehtyy - on se helppoa ja mukavaa, ja koira kiittää!

   Poista
 5. Heips, ajattelin tuossa miten olet päätynyt Mushin ruokiin? Oletko koskaan kokeillut Maukkaan -tuotteita? Samoja lihoja, mutta kuitenkin:)

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)