10.1.2013

DOBO ?

Lahjoja sateli tänään postissa, vaikka mun synttäreihin on vielä pari viikkoa. Tulihan sieltä kameraan uusi objekti, mutta muut lahjat tosin on kyllä täysin koiralle osoitettu, koiratarvikkeita, koiran nameja, ja vihdoin ja viimen DOBO-välineet. Teille, jotka että vielä ole kuulleet tästä ihanasta liikuntamuodosta, haluan tätä kauheasti mainostaa. DOBO, on siis todella monipuolinen 'laji'. Kuinka moni haaveilee koiransa järkymättömästä tasapainosta ja upeasta jalkatyöskentelystä? Kuinka moni haluasi itselleen paremman kunnon tai nivelet ja lihakset kuntoon. Tässä on yksinkertainen vastaus, DOBO. Treeniajat ovat lyhyitä, harjoitusten tehokkuuden vuoksi, joten enää ei käy ''ei meillä vaan ole aikaa''-selitykset. 


Dobo harjoituksia tehdään niin itse, kuin yhdessäkin. Koiran lihaskunto kasvaa, ja harjoitukset vahvistavat koiran (ja ohjaajan) syväälihaksistoa, jota on muuten vaikea treenata. Tietysti tämä paketti tuo mukanaan rutkasti keskittymiskykyä, mieletöntä kehonhallintaa ja tasapainoa. Keskittymiskykykin nousee, sillä keskittymättä muksahtaa omiin tassuihinsa. 

Me hankittiin heti alkajaisiksi kunnon paketillinen näitä kamoja. Ohjeistava kirja ''Dobo - koiran kanssa kuntoon'', joka on muuten täydellinen. Kaikki on selitetty alusta loppuun, ja on osoitettu mahdolliset yleiset virheet ja ongelmat. Vaikeusasteittain on listattu liikkeitä, ja kerrottu mihin ne tarkalleen vaikuttavat, ja kuinka paljon. Kirjaan on myös tehty treeniohjelmia, joita mekin aletaan nyt noudattamaan suositusten mukaisesti. Kirja sopii niin aloittelijoille, kuin sirkustaiteilijoillekin. Kuvitettu älykkäästi ja kirjoitettu vielä älykkäämmin, jes.Kirjan kaveriksi tuli sitten tietenkin itse välineet. Tasapainotyyny, josta olen jo vuosikaudet puhunut. Tuote oli parempi, kuin mitä kuvittelin. Materiaali on ihan loistavaa, ja vaikeustasoa voi säätää ilman määrä vaihtelemalla. Mitä vähemmän ilmaa sen helmpompi. Kehittää meidän molemien tasapainoa, ei kuulkaa ookkaan niin helppo juttu seistä tollasella. Haastavampi kuin ne perinteiset ''pallo rinkulassa''-tasapainolaudat. Voi apua, oon kyllä huomenna jumissa, ihan tarpeeseen tulee tollanen vekotin. Huomasin myös, että äiti kävi sitä salaa kokeilemassa, taisi tykätä. Ruffella tulee olemaan totuttelemista tuon kanssa. Innokkaasti tekee, mutta vipattaa niin vimmatusti, että mulla on nauru herkässä.


Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä dobopallo. Niin sanottu fysiopallo. Tätä on odotettu, ollaan siskon jumppapallon kanssa treenattu (ja se kertaalle rikottu). Nyt on kehitetty materiaali, joka kestää 400 kiloa painoa, koiran kynnet ja omistajankin säheltämisen (hampaita ei kuitenkaan). Vaikka menisikin rikki, ei tyhjene äkisti, vaan menee tavallaan umpeen ja tyhjenee hitaasti ja huomaamattomasti. Eli koira ei lötsähdä lattialle vaikka puhkoisi (ihmeen kaupalla) pallon. Näitä liikkeitä tälle pallolle on satoja, niin että koira on pallolla, ja niin, että ihminen on pallolla. Kaiken voi tehdä yhdessä tai erikseen, aivan mielettömän kivaa. Vatsalihakset on kovalla koetuksella, vaikka pitäisi palloa vaan paikallaan koiran tutistessa. Oioi, tästä tulee ihanaa. 

Tästä on hyvä lähteä kohti parempaa kuntoa, kehonhallintaa ja keskittymiskykyä, unohtamattakaan parempaa suhdetta koiraan. Mieletön fiilis, vaikka ollaan vasta lajia vähän kokeiltu, ihanaa yhteistä tekemistä ja kunnonkohotusta. Kaikki mukaan doboilemaan, suositellaan nuorille, vanhoille, harrastaaville ja kotikoirillekin. 


Doboileeko lukijoistamme joku ?
Tai heräsikö nyt kiinnostus?

23 kommenttia:

 1. nyt heräsi kiinnostus! Mistä tommosen paketin voisi hankki ja paljonko tolla on hintaa?(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Tilata näitä voi tästä osoitteesta http://www.koulutustarvike.fi/dobo-c-3.html (: Kun ostaa enemmän saa alennuksia, toi paketti maksoi 120€. Muitten hintoja katsellessa mielettömän edullinen. Värien välillä on rahaeroja, mustat taitaa olla halvimpia. Tämä lime vähän kalliimpi, mutta en voinut vastustaa väriä! Oikean kokoinen pallo, on ainakin 10 cm korkeampi, kuin koiran säkäkorkeus. Mittaa tarkasti !

   Poista
 2. Mä ostin Norpalle messarista synttärilahjaks just tollasen vihreän dobon, on ollut kyllä ihan mahtava! Noki seisoo paljon paremmin ja muutenkin kyllä tehokas pallero, ja mikä parasta, hauskaa ja ihanaa kuntoilua ja yhteistä tekemistä :))Suosittelen kans kaikille, koirille ja ihmisille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa (: En tiennytkään että te doboilette. Kuinka usein teillä on toi pallo käytössä ?

   Poista
 3. Voi että tää kuulostaa niin kivalta!:) Mul on ollut vuosia jumppapallo, mutta dobon kanssa pystyis ottaa tosiaan koiranki mukaan.:) Pitää alkaa tosissaan harkitsemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan mielettömän hauskaa, ja tulee treenattua samalla! (: Toi dobopallo on loistava hankinta, ei mene rikki, ja tosiaan kestää sen 400kg painoa, niin voi aika vapaasti treenailla. Suosittelen lämpimästi, tänään aamulla eilisten treenien (ja perusteellisen venyttelyn) jälkeen aivan ihanan uninen ja hellyydenkipeä otus kömpi sänkyyn, ja jatkoi unia yli oman sisäisen herätyskellonsa. En vaan voi suositella tätä enempää, aivan paras juttu ikinä!

   Poista
 4. Vau! Heräsi mullaki kiinnostus tollasee. (: Mikä tossa on toi koiran "ikä-raja"? Tai siis, minkä ikäisen koiran kanssa tota voi alkaa treenailemaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! (: Koirallehan tähän lajiin, ei sinänsä ole asetettu ikärajaa. Ainoa luita rasittava/kasvua haittaava osuus on tuo pallolta hyppääminen, joka tietysti on estettävissä nostamisella koira itse pois. Kauheasti ei tietenkään pennun kanssa kannata lihaskuntoa treenata, antaa kuitenkin kehittyä rauhassa. Pallolla voi tehdä satoja muita liikkeitä, jotka on koirasta hauskoja, eivätkä oli niin rankkoja lihaksille. Kirjassa on lajitelti helpot ja vain vähän rasittavat liikkeet, joita suosittelen jos kyseessä on pieni pentu. Doboilun voi kuitenkin aloittaa milloin vain, kunhan itse tietää mikä on pennulle parasta. Ei liikaa treenejä, ja enemmän näitä venyttely/oman kehon treenaus juttuja.

   Poista
 5. Kiitos innostavasta blogikirjoituksesta :) Oma pallo ja kirja lähti tilaukseen. Meista ja meidän Doboiluista voi tulevaisuudessa (toivottavsti pian)lukea http://shelttiveljekset.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau ! Mulle tulee tästä ihan mieletön fiilis, että olen saanut jo 10 ihmistä tilaamaan pallonsa, tai ilmoittautumaan kurssille. Miksen ota tästä provikkaa? :D Ehdottomasti luetaan teidän meininkejä.

   Poista
 6. En ollut kuullutkaan tuosta. Ei kumminkaan nyt tullut heti innostusta hommata, vaikka hyvän kuuloinen onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa seurailla, ja ihan videomuodossakin tulee meidän treenipostauksia esille myöhemmin (: Ei tietenkään ole kaikkien juttu.

   Poista
 7. En oo kuullutkaan, mutta innostuin kyllä :) En silti heti lähde hankkimaan, postailkaa tästä lisää niin ehkä myöhemmin innostun jopa ostamaan oman (sitten kun rahatilanne sallii).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai postaillaan (: kuten ylempänä jo mainitsinkin, tulee meiltä treenijuttuja videon muodossa, niinkuin tietysti tekstinäkin. Hassutellaan tässä muutama kerta, ennenkuin alkaa 'oikea' treenaaminen.

   Poista
 8. Pidemmän aikaa on jo pitänyt tilata toi kirja ja dobo-pallo. Tasapainotyyny meiltä löytyykin jo. Mutta ehkä sitten kun saan taas rahaa niin pistän tilaukseen :) Lähinnä sillä mää doboilun haluan aloittaa, että siitä on törkeän paljon hyötyä agilitypuolella sitten. Ja onhan se kiva omaakin kuntoa kasvattaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin! Kehittyy mielettömän nopeasti tasapaino ja aika järkyttävän hyvät lihaksetkin. Täytyy tietysti muistaa lämmitellä hyvin ja hieroakin, senhän agilityliitäjänä tiedätkin. Ja mitä tuohon omaan kuntoon tulee, niin apua! Yllättävän rankkaa, mutta on siellä näitä helppoja ja hauskojakin liikkeitä. Itse kuitenkin eniten pidän näitä venyttely jutuista, möllöttelen pallon päällä telkkaria katsellessa ;)

   Poista
 9. Tää oli kyllä aivan uusi juttu ja kiinnostus heräsi heti! Täytyy perehtyä paremmin tähän Doboiluun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! (: koirakoulu Kompassin sivuilta löytyy selityksiä ja kurssitarjontaa, kun taas google tarjoaa muun tarpeellisen tiedon. Kiva huomata, että näin moni innostuu lajista, mukava olla jakamassa hyvää!

   Poista
 10. Hei, sain vinkin kaveriltani, joka oli sattumalta löytänyt blogisi ja halusin tulla kiittämään kaikista kauniista kommenteistasi. Mielelläni luen vastakin miten treeninne sujuvat. Dobotreeni-iloa toivottaen, Camilla Peura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa (: Näitä päivityksiä on varmasti tulossa lisää. Shelttipiireissä saatiinkin kymmenkunta ihmistä innostumaan dobosta, ilmoittautumaan kurssille tai ihan tilamaan välineitäkin. Kiitos sinulle, tästä upeasta lajista!

   Poista
 11. Tänään tuli postista opiskelijaystävällinen dobo tarjous millä varmaati pääsee alkuun. Siellä oli munanmuotoinen jumppapallo ~8€. Kestävyys ei varmaan samaa luokkaa mutta näin opiskelijabudjetilla ois meille ok :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, se on aika hyvä hinta (: Ole varovainen sitten, niitä ei ole tarkoitettu koirille. Tiedät varmasti itsekin, millaiset riskit hommassa on. Tsemppiä (: Laita hei kuvaa kun saat sen? ps. pallon tulee olla minimissään 10cm korkeampi kuin koiransäkä.

   Poista
 12. Me käytiin tänään Nitan kanssa tutustumistunnilla ja niin vain tarttui Dobo mukaan - ihan järjetön homma sen pumppaaminen, katsos kun meidän pallo on 85 senttinen :-)
  Nyt sitten piti alkaa kuuklaamaan että mitä tästä lajista löytyy ja kiva oli törmätä tähän teidänkin blogiin.

  Iloisia treenailuja vastaisuudessakin :-)

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)