13.7.2013

Mitä tänään syötäisiin?

 Meillä vaihdettiin eläinlääkäri käynnistä viisastuneen ruuanmaksajan toimesta vihdoin ruoka Lasselle. Lääkäri mittaili lämpöä ja kävi ison litanian testejä läpi, kaikki kuitenkin hyvin. Lassessa ei ollut mitään normaalista poikkeavaa. Ei siis muuta selitystä kahden viikon vesiripulille, kuin vanhuus. No, tämähän tietenkin pitää paikkansa, onhan Lasse pian 13-vuotias. Lääkkeeksi saatiin suhteellisen luonnonläheinen ravintolisä, joka tukee Lassen masun toimintaa joka päivä. Nyt ensin tämä viiden viikon kuuri kahdella napilla päivässä, sitten vähennys yhteen ja mikäli niinkin toimii hyvin, voi vielä tiputtaa puolikkaaseen.


Puhuttiin pitkä tovi ruokailemisesta. Lassehan on tottunut syömään kerran päivässä. Viimeisimmässä kokeilussa oli tosiaan Purina, eikä sekään selvästi sopinut. Sitä edeltävissä ruuissa oli täysin eriainesosia, eikä ruuilla (ainakaan kaikilla) ole yhteistätekijää -  paitsi lisä-, väri- ja makuaineet. Niimpä lääkärillä tokaisin hetken mietittyäni, että miten olisi raakaruokinta. Lääkäri alkoi silmät hehkuen ihannoimaan meidän puitteita, ja suositteli raakaruokintaa välittömästi. Tämä olisi hänen mielestään paras vaihtoehto, ja tulisi halvemmaksi kuin kalliit lääkenappulat. Eipä siinä minulle ollut kauheasti miettimistä. Piti kuitenkin vakuuttaa Lassen lompakot, eli meidän porukat. Tähän kului puolisen tuntia, laajan barffaus esittelyn kera. Ne oli myyty.

Perjantaina siis alkoi vanhan herran barffaus, pehmeästi lohiaterialla. Vähän varoittelin, että saattaa mennä vatsa tosi sekaisin ja oksennellakin. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Lasse söi erittäin rauhallisesti ja nautti ruuasta. Hotkiminen unohtui ilmeisesti makuelämysten keskellä. Seuraava päivä sisälsikin kana-aterian ja uutta ravintoöljyä. Tämäkin näytti maistuvan, vähän ripeämmin kuin kala. Tänään olisikin luupäivä luvassa, pienen liha-annoksen kera. Musta on niin mukava barffata. Niin koiran, kuin itsenikin puolesta. Tulee niin hyvä olo, kun tiedän oikeasti tarkalleen mitä koirani syö, eikä paketin kyljessä lue tuhatta eri E-kirjainta tai liutaa numerosarjoja. Jo näin kahden päivän jälkeen huomaa selvän eron silmissä, Lassen simmut on kirkastuneet, eivätkä ole viimeyönä rähmineet. Aijai, kyllä on Lassella mukavat eläkepäivät. Ruffe pysyy vielä 50/50 jaettelussa, sillä syö kahdesti päivässä. Näin on myös helppo napata mukana seilaava koira reissuun, kun ei tarvitse ottaa koko pakastinta mukaan. Muistetaan vain aina tämä 12 tunnin tauko ruokien välissä!

Olen muuten havainnut käsiä ja lattiota säästävän tavan pistää pötköjä osiin. Pöytään kiinni, taltta ja leka käteen. On muuten nopeaa, yli 80 patukan rivi taittui hetkessä järjestykselmälliseksi pakastearsenaaliksi. On muuten hiukan ahdasta pakastimessa, mutta eipä minun tarvitse mitään pakastepitsoja vetääkään. Molempi parempi!

Mitäs teillä syödään?
Nappulat, märkäruoka, raakaruokinta, kotiruokinta, lisukkeita?

19 kommenttia:

 1. Onko noi riistat ja kalkkunat luullisia vai luuttomia jauhelihoja? Ainakin luutonta riistaa tuntuu olevan mahdoton löytää.
  Taika syö myös Ruffen tapaan 50/50, aamulla napuja + lisät ja illalla raakaa (tai kypsää jos saa treenien yhteydessä.) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat Lassella aterioina, sisältävät luuta. Mikä on ainakin meillä plussaa (: Luuttomana ei tosiaan riistaa (ainakaan Muschilta) löydy. Kannattaa tsekata vaikka erimerkin saanti, kuten ''Maukas''.

   Se on ihan hyvä malli, jää pelivaraa kun syöttää kaikenlaista!

   Poista
 2. Löysin blogisi eilen ja jään ehdottomasti lukijaksi! Kirjoitat todella hyvin ja olet oikeasti perehtynyt asioihin mikä on ihannoitavaa. Minunkin teki mieli heti mennä lainaamaan erilaisia kirjoja, mutta taidan odottaa syksyn kirjoitusten ohi menemiseen.

  Minullakin tulevaisuuden haaveissa sheltti, kunhan saan lukion ja kauan haaveissa olleen au pair -vuoden pois alta!

  Äidilläni on koira, jonka kanssa on barffattu jo pennusta alkaen, kasvattajan pyynnöstä. Saatiin kirjalliset ohjeet alkuun! On helppoa tehdä esimerkiksi kasvismössö koiralle perussalaatin (salaatti, kurkku, tomaatti) ylijäämästä, eikä tarvitse miettiä tuleeko sitä syötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suuresti! Olen vähän herkästi innostuvaa sorttia, ja lukeminen on mukavaa ajanvietettä. Kun kuitenkin suuntaan oikeasti rakentamaan uraa tästä koirabisneksestä, on syytäkin syventyä asioihin huolella :)

   Aivan! Kuullostaa sangen loogiselta, mukava kuulla että tällaisia kasvattajia löytyy.

   Tsemiä kirjoituksiin ja lukiossa jaksamiseen, sekä mukavaa matkaa! Kyllä se sehltti sieltä vielä joskus tulee(:

   Poista
 3. Täällä syödään myös raakaruokaa, eri eläinlajeja jauhettuna ja luina, jonka lisäksi annan hiukan vitamiinilisää ja ravintoöljyä. Mites muuten teillä, annatteko kasvissosetta ollenkaan? Meillä on tähän mennessä ollut kasvissose, mutta koira on nyt itse päättänyt kovin selkeästi, että sitä ei syötäisi enää. Onko teillä jotakin mielipidettä asiaan, pärjääkö koira ilman kasvista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monia mielipiteitä varmasti löytyy. Meillä on aterioissa tarpeeksi kasvista, mutta. Olen aina jämä salaateista yms, tehnyt itse soseen jolloin se on näille maistunut mainiosti! Meillä on tavallaan kasvispäivä joka toinen viikko, jolloin ruuan sekaan heitän pakastetun ''kasvisnapin''. Miten olet omillesi antanut kasvissosetta, ja onko kyse valmiista versiosta? :)

   Poista
  2. Kasvissose on pääasiassa tehty itse, välillä myös maukkaan pakaste pötkö on toiminut hätävarana. Olen aina laittanut joka aamu n. yhden ruokalusikallisen sosetta lihan sekaan. Nyt sitten arvon koiralle ei enää kelpaakkaan, vaan jättää koko ruuan syömättä kasviksen ollessa joukossa... :D

   Poista
  3. Muistaakseni koko idea siihen kasvissoseen syöttämiseen on jo susiajoilta, jolloin susi söi saaliinsa sisukset mahaa myöten. Usein susien saaliiksi jäi juurikin kasvissyöjää - hirveä, poroa, jänistä - joiden mahat olivat pullollaan kasvista.

   Itse syötän omalle koiralleni kasvissosetta silloin tällöin (n. 2krt/vko), jotta se saa kuituja. Kuituja saa myös naudan mahasta, eli jos kasvissose tympii mutta haluat koiralle kuituja niin suosittelen vähentämään kasvissoseen määrää ja korvaamaan sen naudan mahalla. Etenkin luut ja luita sisältävät seokset voivat vetää mahan kovalle, jolloin kuidut auttavat suoliston toiminnassa. Luista tulee koirille usein "luukakkaa" joka on vaaleaa, kuivahkoa ja helposti murenevaa.

   Raakaruokinnassa kannattaa myös pitää maalaisjärki mukana: jos koira laihtuu liikaa ja liian nopeasti, syötät liian vähän ja/tai koira ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita riittävästi. Jos koira lihoo liikaa/liian nopeasti, se mitä luultavammin saa liikaa ruokaa.

   Poista
 4. Hei mahtavaa, että porukatkin tajusi barffauksen hyvät puolet! Toivottavasti Lasse on hyvinvoiva ja tyytyväinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti ainakin ;) Lassella pysynyt rankasta muutoksesta huolimatta masu kunnossa koko viikon, kuulemani mukaan on mökillä kovin energinen ja leikkisä - muutoksia muutoksia <3

   Poista
 5. Meidän porukka on nyt barffanu about 1,5 vuotta , ja kyllä huomaa että miten se vaikuttaa koiraan :) Tosiaankin tietää mitä se koira oikeasti syö :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! (: Tulee itselle niin hyvä mieli tästä barffauksesta, kun oikein näkee toisen nauttivan!

   Poista
 6. Tää on kyllä aivan mainio blogi! :) Barffaus on melkoinen hot topic tällä hetkellä. Meillä vielä toistaiseksi syödään laadukasta kuivamuonaa, mutta barffiin ollaan koitettu pikkuhiljaa perehtyä ja välillä syötettykin yksittäisiä aterioita barffina. Voi olla että siirrytään pikkuhiljaa enemmän ja enemmän raakaruokaan. Nappulakin maistuu noille tylleröille mainiosti, mutta kyllä se raaka liha saa niille ihan erityisen kiillon silmiin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Koitetaan pysyä ajantasalla ;)Barffauspäivityksiä tulee enemmänkin, kätevyydestä ym.

   Kyllä se lopulta vie mukanaan, ja on oikeasti hauskaakin ajanvietettä. Voin vain kuvitella sitä onnea, kun kupissa tosiaan on tuota raakaalihaa. Meillä seotaan edelleen, vaikka homma on Ruffen kohdalla jatkunut jo tammikuusta.. pöhlät.

   Poista
 7. Pentuna syötiin nappulaa. Kun pentu kasvoi ja alkoi pikkuhiljaa näyttää siltä että luusto on kehittynyt täysiin mittoihinsa niin aloitettiin raakaruokinta. Sillä mentiin vajaa puolisen vuotta. (7kk ikäiseisestä 13,5kk ikään) Nyt kuukausi takaperin siirryttiin sitten takaisin nappulaan kun omistaja totesi ettei jaksa ravata kaupassa joka toinenpäivä. Meillä on pakastintila niin törkeen pieni. :/ ja sit kun pitäis olla joka päivälle eri lihaa niin vitsit meni hermo kun pakkaseen just ja just mahtu 5 täysinäistä pötköö niin yritä sitten tunkee sinne se 10 vajaata pötköä.. :D Nyt vetelee siis Profinen energia nappulaa ja koira voi hyvin. Toi ruoka sopii tolle tosi hyvin joten siinä pitäydytään ainakin toistaseks. Raakaan siirryn varmaan sitten joskus hamassa tulevaisuudessa taas kun saan kunnon pakastimen. Lihoja saa edelleen jonkin verran nappulan ohella mutta pääasiallisena ravintona siis noi napit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaa voi ei, pienet pakastimet on kamalia! Meillä vielä jääkaapin kokoinen tapaus, mutta sinne kun laitat kuukauden ruuat kahdelle koiralle + omia ruokia + marjakautena kaikki mustikatkin, jäätelönkin pitää tietenkin mahtua, sekä poikien pakastepitsat ja mieletön kasa nugetteja. Voi apua.

   Hyvä, että nappula vielä maistuu :) Kyseessä on kuitenkin laadukas ruoka, joten varmasti voi hyvin sillä.

   Poista
 8. Heippa!
  Etsin tämän postauksen käsiini kun muistin että olet tästä kirjoittanut. :D Minä olen siis tässä pientä siirtymistä alkanut tekemään Barffin suuntaan oman shelttini kohdalla ja haluaisin kysyä parista asiasta, jos osaisit auttaa. Noita pötkylöitä ja lihamössöpusseja on vaikka minkälaista, mutta ne kaikki sisältävät myös luuta? Olenko nyt ymmärtänyt oikein että niitä annetaan pääasiassa erilaisia, sitten lisätään esim. nutrolin vitamiinit ja sisäelin kerran viikkon ja sitten sellainen kunnon raakaluu (vaikka joku naudanniska?) kerran viikossa? Kun ihmiset puhuu lihasta niin tarkoitetaanko sillä noita lihaluu-pötkylöitä vai löytyykö eläinkaupoista myös ihan pelkkää lihaa vai täytyykö se käydä jostain lähimarketista haalimassa? Kun olen ajatellut että koira kuitenkin tarvitsee enemmän ihan puhdasta lihaa. Voiko koira saada liikaa kalsiumia? Olen niin hämmentynyt. :D

  Kuuluuko riisi koiran ruokiin? Entäpä meneekö teillä paljon rahaa kuukaudessa / syökö sheltti paljon? Meidänkin täytyisi hommata isompi pakastin että saan tämän kunnolla käyntiin. :D

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)