3.2.2014

Budjetti, mikä se on?

Hohhoijaa. Hirveästi on puhetta siitä, paljonko koiran pitäminen maksaa, mihin menee paljonkin rahaa ja mitä mikäkin maksaa, ja minkä verran minkäkin rotuinen koira maksaa. Jälleen pyydän anteeksi tulevaa purkausta, jonka ei ole tarkoitus hyötäkä ketään vastean, mollata tai aiheuttaa pahaa mieltä. Kaikki ovat erilaisia koiranomistajia ja koirat ovat yksilöitä. Ja pidemmittä puheitta itse asiaan!


Katsoessasi koirarotuja, on turha syynätä hintaa. Jos muut sheltit myydään hintaan 1200 €, on vaikea uskoa, että mistään hyvästä syystä joku myisi sinulle yhtä terveen, hyvä luonteisen ja kauniin koiran alhaisemmalla hinnalla - miinus siis sijoituskoirat. Koiran ostohinta on jokatapauksessa pieni hinta toisen elämästä, 15 yhteisestä vuodesta ja ehdottomasta rakkaudesta. Se on myös piiiiiiiiiiiienen pieni osa siitä, paljonko tulet koiraasi rahaa käyttämään. Ei riitä, että säästät 1200€ ja sitten juokset uutta fifiä ostamaan. Pankkitilillä tulee olla ekstraa. Ruokinta, pannat, hihnat, ja kauheimpana kaikista - eläinlääkärikulut, ja varsinkin ne yllättävät portaalta tippumiset, jotka johtavat lastattuun, leikattuun ja paikattuun jalkaan, josta tulee kotiin viemisinä helposti tonnin lasku.

Ja nyt kun olen teidät kaikki säikäyttänyt, voidaan jatkaa eteenpäin. Koiran ruokinta on aihe, jota en lähde suuremmin avaamaan teille. Tämä vaatisi ihan oman postauksensa. Tältä osin kyseessä on vain hinnat, ja se miksi tässä ei pitäisi joustaa. Älkää ostako sitä halvinta peruspekkapirkka raksua, joka sisältää vain lisäaineta, jämiä ja viljaa. Minulla ei ole mitään laadukasta nappulaa vastaan (ZiwiPeak, NaturalMenu ym), vaikka itse suosinkin raakaa. Hintaa ei tulisi kamalasti katsella ruokaa hankkiessa, vaan sisällysluottelolla on väliä. Onko halpa ruoka oikeasti sen verran mieluisampaa omistajille, että aiheutetaan koiralle lyhyempää elämää, ylipainoa tai muuta vastaavaa. Ruokaan tulisi aina panostaa, oli kyseessä nappula tai raakaruoka. Harrastajilla uppoaa enemmän tai vähemmän rahaa sellaisiin juttuihin, joita kotikoirilla harvemmin on. Vuoden iän jälkeen harrastuskoirille tehdään melkein koko kropan luustokuvaukset, ja onneksi näin on. Näihin uppoaa muutama satanen, paikasta ja porukan määrästä riippuen. Meidän terveystutkimukset ovat maksaneet yhteensä noin 500€, johon on siis kuulunut, silmät, sydän, selkä, lonkat, kyynäret ja polvet.

Harrastusporukalla uppoaa rahaa myös erinäisiin hoitoihin, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Osa suosii hierojaa, osa fyssaria, osa osteopatiaa ym. Tämä on äärimmäisen koirakohtaista, enkä osaisi antaa mitään keskiarvoa koiraan kuluville lihashuoltomaksuille. Niin koirasta kuin ihmisestkin riippuvaa. Kunnon lämmittelyt ja jäähdyttelyt ennalta ehkäisevät jo paljon, sekä venyttelyiden opettelu ihan omin käsin. Tiedän myös harrastajia, jotka eivät usko koiransa olevan jumissa, ja näinollen eivät käytä koiraansa tsekkauttamassa lihaskuntoa. Jos nyt edes kerran puolessa vuodessa jokainen eksyisi ammattilaisten käsittelyyn, niin olisin kovin iloinen. Meillä käydään ainakin kahden kuun välein hierojalla, ja osteopatiaa jatketaan vähän tilanteen mukaan. Näin äkkiseltään, siis 1100€ vuodessa, hui kamala en olekaan laskenut tätä aijemmin. 


Välineurheilijat. Täällä vilkuttaa ainakin yksi. On niin hirmuisen mukava omata omasta takaa kaikki mitä tarvitsen. Tavaraa on liikaakin. Ostan kuitenkin jokaisen tuotteen mietinnän ja säästön jälkeen. Ja mikäli minulta on joskus jäänyt jokin käyttämättä, annan sen eteenpäin jollekin, joka sitä voi hyödyntää. Tähän kastiin menee meille sopimattomat frisbeemateriaalit, ja sensellaiset. Käyttämättömiä tuotteita minulla on hurjan vähän. Näin äkkiseltään en keksi muuta, kuin vetovaljaat, jotka jouduin hylkäämään huonon vetoasennon aihettamien jumien takia.

Kotoa löytyy kohta melkein täysi aksakenttä. A-este ja keinu odottaa autotallissa kevättä. Uutukaiset hyppyesteet ja kepit odottavat noutoaan Vantaalta. Nämä ovat menoja, joita ei todellakaan tule laskea peruskoiranpitoon mukaan. Nämä menee nyt minun ammattini piikkiin. Niinkuin suurinosa muistakin ostoksistani. Olen äärettömän utelias, ja kokeilen mielelläni uusia tuotteita. Näinollen osaan hyvin suositellakin harrastusvälineistöä. Vaikka en osta sitä kalleinta mahdollista, niin luotan mielummin laatuun, kuin määrään. 

Agilityn kannalta osaan siis tuhlailla rahaa. Valmennukset, koulutukset, workshopit, kisat, seuramaksut, lisenssit, kotikenttä, aijai. Harrastaminen ei koskaan ole ilmaista, mutta on se rahan arvoista.


Olenkin siis tälle vuodelle ottanut haasteeksi kirjata, paljonko minulla menee rahaa vuodessa koiramaisiin menoihin. Ai kamala. Kamalasti työtä tällaisessa, mutta koitan kovasti pysyä rahoistani kartalla tässä asiassa. Hirmuisesti saan suhteitten kautta alennuksia, ilmaista tavaraa, ja sen sellaisia, joten listaa on vaikea tehdä. Pitäisikö laskea niin, että jos joutuisin kaiken sen maksamaan, vai niinkuin asiat nyt on. Tricky.
Mihin teillä uppoaa rahaa?
Mistä säästätte, mihin säästätte, paljonko menee ruokintaan ym.

11 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus. :) Täällä kans yks välineurheilija. Rahaa menee aksakursseihin, nomekursseihin (noutajalla) hihnoihin, pantoihin ja valjaisiin. Suht paljon menee myös meidän aika kalliseen RC-ruokaan. Herkkuihin menee myös, koska täällä löytyy yksi herkkuintoilija. :D

  Lisää tämmöisiä postauksia! Tykkään ja paljon <3

  VastaaPoista
 2. Olen ihan samaa mieltä, ruokaan pitää panostaa! Meillä on koirat syöneet aina laadukasta ruokaa ja sen huomaa: karva kiiltä kauniisti, on hyväkuntoinen eikä ole mitään ihottumia tmv.Itse katson aina suurennuslasilla sisällön (Afrin tapauksessa vielä tosi tärkeää, koska voi syödä ainoastaan gluteenitonta) läpi haha.

  Meillä menee ehdottomasti eniten rahaa matkusteluun ja eläinlääkäriin. Varsinkin eläinlääkäriin on syksyllä mennyt melkein 1000 e, kun ollaan ravattu tutkimuksissa ja selvitelty ties mitä. Ja onhan toi summa ihan järkyttävän suuri. Afri on kuitenkin mulle niin tärkeä, että sen kyllä pitää ehdottomasti saada parasta mahdollista hoitoa. Ja nyt neiti onkin loistokunnossa :)

  Kunnon harrastus oli tarkoitus aloittaa syksyllä täällä Saksassa, mutta Afrin sairasteluiden takia tuli vähän mutkia matkaan. Suomessa ei koskaan tunnu olevan sopivia kursseja meidän ollessamme siellä (tai sitten ne maksavat yli 30 e/kerta. Mielestäni aivan liikaa siihen nähden, että on isohko ryhmä ja oma koira mukana. Melkein samalla hinnalla pääsee jo ratsastustunnille ja nehän vasta kalliita ovatkin pk-seudulla). Mätsäreihin tulee osallistuttua silloin tällöin aina kun niitä järkätään lähiseudulla.

  Niin se matkustaminen... Mehän tosiaan asutaan Afrin kanssa Saksassa, joten pari kertaa vuodessa matkustetaan Suomeen hieman pitemmäksi aikaan. Tähän menee rahaa melko paljon. Afrilla hinta per suunta maksaa yleensä n. 80-100 e yhteensä riippuen junista. Ja tämä siis ainakin 4 kertaa vuodessa. Ensi kuussa ollaan menossa näyttelymatkalle Latviaan, en sitten tiedä paljonko se tulee maksamaan.

  Varusteissa pyrin maksamaan laadusta. Ihan vaan jo turvallisuuden vuoksi. Afri on muutenkin iso koira, niin se tarvii tarpeeki vahvat remmit, pannat, valjaat jne. Remmeissä pidän eniten nahkaisista. Nylonisia en voi sietää (tulee kivat hankaumat ja iho lähtee) samoin flexejä. Nahkaremmit ovat tyyriitä, mutta ne kestävät!

  In the end, kaikki raha mikä Afriin menee on joka sentin arvoinen. :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus!

  Minähän asun vielä kotona, joten luonnollisesti kaikki ns. ylimääräiset, kuten harrastus, varuste/väline, luut/lihat ym ym. jääväät minun kontolleni. Vanhemmat ostavat pussin nappulaa koirille, ja sitä mun ei tarvitse maksaa, ainakaan yleensä. Tammikuussa mulla meni Tuikkuun ja Maisaan n. 75€

  Olen myös pitämässä taulukkoa tämän vuoden kuluista, omaa asuntoa ajatellen haluan tietää, kuinka ison palan koirat tai lähinnä Tuikku haukkaisivat. Sen tiedän, että tuskin koskaan pystyn niin ison koiran kanssa barffaamaan, ellen saa lihoja puoli-ilmaiseksi jostakin.

  Meillä säästetään yleensä varusteista, ne tilataan mittatilaustöinä ja kotimaisina, hintaa en yleensä sitten niin paljon katso, jos tiedän tuotteen olevan kestävä. Makupaloissa ja luissa säästän, olen ennen ostanut kaupasta valmiita herkkuja, mutta laskelmieni mukaan homma tulee halvemmaksi, kun ostan pakastelihaa ja teen makupalat itse :) Käyttämättömät tavarat myyn melko helposti, tälläkin hetkellä meidän varusterohmu on Tuikku ja sekin omistaa vain kaksi hihnaa, kolme pantaa, vetovaljaat ja manttelin :D

  Tietysti mun ostoksiin vaikuttaa vielä rajallinen opiskelijabudjetti ja mun on suunniteltava rahankäyttö melko pitkälle. Esim. maaliskuun karhu/susitestiin on nyt säästetty jo satanen, seuraavaksi varaan kesän kuvauksia varten 200€uroa sivuun.

  Tulipas pitkä ja "turha" kommentti, mutta on kiva vertailla :D

  VastaaPoista
 4. Mulla on täksi vuodeksi ihan sama suunnitelma, nimittäin kirjata kaikki koiramenot ylös. Hulluutta! Siis oikeasti. Tammikuussa mulla upposi rahaa koiraan (harrastukset, ruokinta, eläinlääkäri, lelut, namit, yms) yli 2x vuokramenojen verran. Toki nuo kaksi eläinlääkärikeikkaa kasvatti summaa kovasti, mutta siltikin järkyttävä summa. Se koiran hankintahinta todellakin on murto-osa (harrastus)koiraan uppoavista kuluista. Ja minä tunnustaudun myöskin välineurheilijaksi ;)

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus! Meillä menee kuukaudessa ruokaan 60€ ja muut ostokset n.20€
  Vuodessa ruokaan ja muihin ostoksiin yht 360€ + hieroja 2kertaa vuodessa.

  VastaaPoista
 6. Nyt tällä hetkellä uppoaa mukavasti rahaa Allin kuntoutukseen. Onneksi meillä oli vakuutus, joka korvasi paljon. Hierojat, osteopaatti, kerta viikkoon uimalassa käyminen joka on viereisessä kaupungissa, onneksi! Itsellä paha merkkiuskollisuutta, kaapit vyöryää tavaran määrästä. Nyt hurahtanu mittatilaus koirien mantteleihin ja näyttelyremmeihin.

  En oikeastaan säästä varsinaisesti koiria varten vaan yleisesti siirrän palkasta osan säästötilille juuri pahoja päiviä varten. Säästän ihan puhtaasti omista mukavuuksista johon kuuluu meikit, vaatteet jne. Lupasin täksi vuodeksi pitäväni kirjanpitoa koirien kuluista, kyllä muuten järkytti tammikuun menot :')

  VastaaPoista
 7. Heh.. Meillä menee rahaa ja ihan liikaa. Mun kuukauden opiskelijabudjetti on asumiskulujen maksun jälkeen vajaa 400e/kk ja siitä vähintään puolet menee koiriin, normaalisti kolme neljäsosaa.. Mutta minkäs teet kun pitää harrastaa sitä ja tätä ja tota ja koirilla pitää olla kaikki paras ja ruokakin on kallista.. Mutta ei mua silti harmita että noihin menee paljon rahaa, kyllä se on sen arvosta :) Luultavasti jos ei mitään noiden kanssa harrastettais ei juurikaan tulis muita kuin ruokakulut, mutta noihin harrastuksiin ja niiden edellyttämään lihashuoltoon saa kyllä palaan rahaa.. :D

  VastaaPoista
 8. Tää koiran kanssa harrastaminen on kyllä kallista ja meillä tulee vielä nousemaan summat kun tuo pentu kasvaa. Siihen sitten tulee kaikki hieronnat välillä, kuvautukset, lisäruokinnat, kurssit ynnämuut. Niin ja välineurheilia vilkuttelee myös täällä joten siihenkin uppoaa paljon, juuri tuli ostettua BOT ja pomppa ja sitä rataa mutta laadusta ei tingitä ;)

  VastaaPoista
 9. Joo rahaahan saa uppoamaan ja viime vuonna laskin, paljonko Nettaan meni rahaa (ruokia en laskenut mukaan). Harrastukset ja herkut syö varmaan tällä erää isoimman osan rahaa. Välineurheiluksikin menisi helposti, ellei olisi oppinut miettimään jossain määrin mitä tarvitsee ja mitä ei :) Toki itse tehtyihin välineisiinkin saattaa huomaamattaan upottaa rahaa. Mutta joo.

  VastaaPoista
 10. Mielestäni kaikki kalliitkaan ruoat eivät ole hyviä. Esim. kun katsoo RC:n ainesosia, niin sieltä löytyy kyllä liian vähän lihaa ja liikaa viljaa yms. Ja tosiaan monet halvemmatkin ruoat on joillekkin koirille sopineet paremmin kuin muut ruuat. Olen kuullut hyviä kokemuksia muunmuassa HHC:n ruoasta, vaikka se onkin ns. halpisruokaa. Ja J&V: stä samoten. Toki nämä ruuat aiheuttaa toisilla koirilla tassuongelmia yms. Niin ja jos sen nappulan kanssa syöttää myös raakaruokaa niin silloin lihapitoisuus suurenee. Ei siis pitäisi ajatella, että mitä kalliimpaa ruokaa, sitä parempaa se on koiralle... :)

  VastaaPoista
 11. Meillä tuhlautuu myös rahaa harrastamiseen ja siihen "välineurheiluun" ;) ! Luustokuvauksiin, ELL kuluihin, Barffaamiseen ja kaikkeen mahdolliseen ns. turhaan :) Kursseja käydään ja luentoja. Koiran hieronnat ja uinti käynnit tuntuvat pieniltä hinnoilta noiden muiden joukossa :) ! Mietinkin aina miksi maksan koiralleni hieronnan mutta en itselleni ? :) " Koska se on muka kallista, eikö se koiran hieronta sitten ole :PP

  VastaaPoista

Arvostamme vaivanäköäsi, kiitos tuhannesti kommentistasi! :)